Als je enkel naar het netto-rendement van het eigen vermogen kijkt, staat de horeca in Antwerpen effectief op de vierde plaats, blijkt uit het KMO-Rapport van UNIZO, UCM en Graydon. Maar een hoger rendement (procentueel) op een erg klein eigen vermogen blijft nog altijd een klein bedrag, beklemtoont UNIZO. Ee n 'rendement' waar in het geval van de horeca een hoge schuldgraad tegenover staat.
Onderstaande tabel uit het KMO-rapport toont aan dat het aandeel verlieslatende bedrijven in alle gewesten het hoogst ligt in de horeca. Niet minder dan 40 % van alle horecazaken is verlieslatend!
Aandeel verlieslatende bedrijven volgens regio en sector, 2016
|
|
Federaal
|
Vlaanderen
|
Brussel
|
Wallonië
|
Horeca
|
42,9%
|
39,5%
|
49,2%
|
46,3%
|
Detailhandel
|
36,9%
|
34,4%
|
43,7%
|
38,2%
|
Automobiel
|
31,2%
|
27,9%
|
44,8%
|
33,7%
|
Diensten
|
32,3%
|
29,9%
|
37,3%
|
35,7%
|
Groothandel
|
31,5%
|
29,4%
|
40,0%
|
34,8%
|
Industrie
|
31,1%
|
28,6%
|
42,1%
|
34,5%
|
Bouw
|
30,2%
|
28,0%
|
33,4%
|
34,9%
|
Transport
|
28,5%
|
26,2%
|
37,4%
|
31,2%
|
Vrije beroepen
|
17,9%
|
16,6%
|
21,8%
|
19,3%
|
Maar nog belangrijker is de vaststelling dat de horeca als enige sector met een 'current ratio', kleiner dan 1 worstelt. Dat betekent dat er tegenover 100 euro kortetermijnschuld minder dan 100 euro liquide middelen staan. Kijken we hier naar de mediaan, dan staan daar slechts 83 euro liquide middelen tegenover 100 euro kortetermijnschulden. Een financieel erg precaire situatie, die zich in geen enkele andere sector voordoet. Een gezonde 'current ratio' moet minstens 1,1 tot 1,2 zijn, waarbij tegenover 100 euro kortetermijnschuld 110 tot 120 euro liquide middelen staan. Uit cijfers van Graydon blijkt intussen dat het aantal falingen van horecazaken in 2016 met 4,3 % toenam ten opzichte van 2015.
De cijfers voor Antwerpen liggen in lijn met die voor de rest van Vlaanderen. Dus ook in Antwerpen is de horeca geen hoera-verhaal, besluit UNIZO.
|