Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 21 nov 2017 10:45 

Toekomst van de biogassector in Vlaanderen


Biogas-E organiseert samen met FEBIGA en Biorefine Cluster Europe een reportagereeks over de toekomst van de biogassector in Vlaanderen. De reeks wordt vanaf 28 november 2017 uitgezonden op Kanaal Z tijdens het programma Z Energy.

1. Algemene introductie van de biogassector - 28/11

Voor het grote publiek blijft biogas een onbekend verhaal, met een aantal misvattingen tot gevolg. Nochtans produceren biogasinstallaties een aanzienlijk deel van de groene stroom en groene warmte in Vlaanderen. De sector is jaarlijks verantwoordelijk voor de verwerking van 2,5 miljoen ton organische afvalstromen, met een serieuze CO2-besparing tot gevolg.

2. Flexibele elektriciteitsproductie door biogasbedrijven - 5/12

De productie van biogas is onafhankelijk van het weer, iets wat niet gezegd kan worden over de  energieproductie uit zon en wind. In de toekomst zal de nood stijgen aan hernieuwbare energiebronnen die on demand kunnen produceren om de netstabiliteit te verzekeren. Biogasinstallaties beschikken over een WKK-motor, die zeer flexibel kan ingezet worden. In deze reportage wordt een bezoek gebracht aan de installaties van Biogas Bree en Biogas Boeye, die reeds flexibel produceren.

3. Biomethaanproductie in Vlaanderen - 12/12

Biogasinstallaties valoriseren hun biogas momenteel in een WKK-motor, maar maken zich klaar om in de toekomst het biogas rechtstreeks in het aardgasnet te injecteren. Biomethaan, de gezuiverde vorm van biogas, heeft dezelfde kwaliteit als aardgas en kan dus voor een snelle vergroening van ons gasverbruik zorgen. Aardappelverwerker Remofrit en organische afvalverwerker Group op de Beeck bespreken de opportuniteiten van biomethaan voor hun bedrijf.

4. Nutriëntenrecuperatie uit digestaat - 19/12

Digestaat is de restfractie die overblijft na vergisting en bestaat uit niet of zeer traag afbrekend organisch materiaal. Vanwege die eigenschappen is het een goede meststof en kent het zijn afzet in de landbouw. De waterige fractie aanwezig in het digestaat kan gezuiverd worden tot loosbaar water zoals de installaties van Biogas Boeye en Group op de Beeck demonstreren. Bij de installatie van AM-Power wordt het stikstof aanwezig in de waterige fractie geëxtraheerd, zodat het kan dienen als een kunstmestvervanger van groene oorsprong.

Biogas-E

Biogas-E vzw is het platform voor implementatie van anaerobe vergisting in Vlaanderen. Binnen Biogas-E wordt gestreefd naar een optimale en zo neutraal mogelijke ondersteuning van een gezonde en stabiele biogassector in Vlaanderen. Biogas-E wenst een onafhankelijk kenniscentrum te zijn met betrekking tot alle aspecten (technologisch, economisch, wetgevend, sociaal, ecologisch) van anaerobe vergisting. Door nauw samen te werken met verschillende instellingen houdt Biogas-E een stevige voet in de praktijk. De technologische innovatie binnen de sector wordt via de coördinatie van en deelname aan verschillende onderzoeksprojecten sterk opgevolgd. Vanuit kennis en ervaring tracht Biogas-E de overheid op een objectieve manier te informeren om de ontwikkeling van anaerobe vergisting in Vlaanderen te stimuleren. 

FEBIGA

FeBiGa, Federatie van Belgische Biogasbedrijven, vertegenwoordigt 95% van alle Vlaamse grote biogasbedrijven met een totaal geïnstalleerd vermogen van 100 MW. Biogasproductie uit afvalwaterzuivering (UASB), rioolwaterzuivering (RWZI), stortgas, GFT- en pocketvergisting wordt niet door FeBiGa vertegenwoordigd. FeBiGa wil als beroepsfederatie van biogasbedrijven een betrouwbare gesprekspartner zijn voor overheidsinstanties en de politieke wereld, ministers en kabinetten. Het centrale doel is om de maatschappelijke ondersteuning voor de Vlaamse biogasbedrijven te verhogen door te werken aan de geloofwaardigheid van de biogassector. Biogasbedrijven willen in de toekomst als vaste waarde worden beschouwd op het vlak van hernieuwbare energie én hun maatschappelijke bijdragen op het vlak van leefmilieu en landbouw gevaloriseerd zien.   Nieuwsflash
 
VMM bouwt mee aan de slimme stadLees meer
 
 
Meer hittegolven door klimaatveranderingLees meer
 
 
Colruyt Group pioniert samen met partners met biologische sojateelt in België Lees meer
 
 
Eerste Vlaamse prof dierenrechten Lees meer
 
 
Tot een miljoen euro schadevergoeding voor varkenshouders door Afrikaanse varkenspest Lees meer
 
 
‘We zitten onder de grens van de uitzonderlijke droogte’ Lees meer
 
 
Droogte 2018: bomen kennen een groeidip Lees meer
 
 
Droogte 2018: tuinaannemers hebben nog altijd financiële problemen Lees meer
 
 
India heft embargo op Belgisch varkensvlees op Lees meer
 
 
Ardo is Onderneming van het Jaar 2018Lees meer
 
 
Marchés des pommes de terreLees meer
 
 
Interpom Primeurs 2018: exposantenlijst en cataloogLees meer
 
 
Walk in seminars Interpom Primeurs 2018Lees meer
 
 
Interpom Primeurs 2018 - Onze aardappelketen is sterk, in goede en minder goede tijdenLees meer
 
 
Begin 2019: aanvragen opstartsteun nieuwe erkende producenten-organisaties Lees meer
 
 
Terugbetaling van de inhouding voor financiële disciplineLees meer
 
 
Boeren op een helling Lees meer
 
 
Historische graslanden - Bescherming Lees meer
 
 
VLIF-steun - Aanvragen tweede kwartaal 2018 Lees meer
 
 
KB betreffende de bestrijding van boviene virale diarreeLees meer
 
 
Weerbericht voor de landbouwLees meer