Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 21 nov 2017 10:45 

Toekomst van de biogassector in Vlaanderen


Biogas-E organiseert samen met FEBIGA en Biorefine Cluster Europe een reportagereeks over de toekomst van de biogassector in Vlaanderen. De reeks wordt vanaf 28 november 2017 uitgezonden op Kanaal Z tijdens het programma Z Energy.

1. Algemene introductie van de biogassector - 28/11

Voor het grote publiek blijft biogas een onbekend verhaal, met een aantal misvattingen tot gevolg. Nochtans produceren biogasinstallaties een aanzienlijk deel van de groene stroom en groene warmte in Vlaanderen. De sector is jaarlijks verantwoordelijk voor de verwerking van 2,5 miljoen ton organische afvalstromen, met een serieuze CO2-besparing tot gevolg.

2. Flexibele elektriciteitsproductie door biogasbedrijven - 5/12

De productie van biogas is onafhankelijk van het weer, iets wat niet gezegd kan worden over de  energieproductie uit zon en wind. In de toekomst zal de nood stijgen aan hernieuwbare energiebronnen die on demand kunnen produceren om de netstabiliteit te verzekeren. Biogasinstallaties beschikken over een WKK-motor, die zeer flexibel kan ingezet worden. In deze reportage wordt een bezoek gebracht aan de installaties van Biogas Bree en Biogas Boeye, die reeds flexibel produceren.

3. Biomethaanproductie in Vlaanderen - 12/12

Biogasinstallaties valoriseren hun biogas momenteel in een WKK-motor, maar maken zich klaar om in de toekomst het biogas rechtstreeks in het aardgasnet te injecteren. Biomethaan, de gezuiverde vorm van biogas, heeft dezelfde kwaliteit als aardgas en kan dus voor een snelle vergroening van ons gasverbruik zorgen. Aardappelverwerker Remofrit en organische afvalverwerker Group op de Beeck bespreken de opportuniteiten van biomethaan voor hun bedrijf.

4. Nutriëntenrecuperatie uit digestaat - 19/12

Digestaat is de restfractie die overblijft na vergisting en bestaat uit niet of zeer traag afbrekend organisch materiaal. Vanwege die eigenschappen is het een goede meststof en kent het zijn afzet in de landbouw. De waterige fractie aanwezig in het digestaat kan gezuiverd worden tot loosbaar water zoals de installaties van Biogas Boeye en Group op de Beeck demonstreren. Bij de installatie van AM-Power wordt het stikstof aanwezig in de waterige fractie geëxtraheerd, zodat het kan dienen als een kunstmestvervanger van groene oorsprong.

Biogas-E

Biogas-E vzw is het platform voor implementatie van anaerobe vergisting in Vlaanderen. Binnen Biogas-E wordt gestreefd naar een optimale en zo neutraal mogelijke ondersteuning van een gezonde en stabiele biogassector in Vlaanderen. Biogas-E wenst een onafhankelijk kenniscentrum te zijn met betrekking tot alle aspecten (technologisch, economisch, wetgevend, sociaal, ecologisch) van anaerobe vergisting. Door nauw samen te werken met verschillende instellingen houdt Biogas-E een stevige voet in de praktijk. De technologische innovatie binnen de sector wordt via de coördinatie van en deelname aan verschillende onderzoeksprojecten sterk opgevolgd. Vanuit kennis en ervaring tracht Biogas-E de overheid op een objectieve manier te informeren om de ontwikkeling van anaerobe vergisting in Vlaanderen te stimuleren. 

FEBIGA

FeBiGa, Federatie van Belgische Biogasbedrijven, vertegenwoordigt 95% van alle Vlaamse grote biogasbedrijven met een totaal geïnstalleerd vermogen van 100 MW. Biogasproductie uit afvalwaterzuivering (UASB), rioolwaterzuivering (RWZI), stortgas, GFT- en pocketvergisting wordt niet door FeBiGa vertegenwoordigd. FeBiGa wil als beroepsfederatie van biogasbedrijven een betrouwbare gesprekspartner zijn voor overheidsinstanties en de politieke wereld, ministers en kabinetten. Het centrale doel is om de maatschappelijke ondersteuning voor de Vlaamse biogasbedrijven te verhogen door te werken aan de geloofwaardigheid van de biogassector. Biogasbedrijven willen in de toekomst als vaste waarde worden beschouwd op het vlak van hernieuwbare energie én hun maatschappelijke bijdragen op het vlak van leefmilieu en landbouw gevaloriseerd zien.   Nieuwsflash
 
Aardappeltermijnmarkt stijgendLees meer
 
 
Studiedagen, vergaderingen en demo'sLees meer
 
 
Jonge landbouwministers in GeelLees meer
 
 
Reiniging en ontsmetting van stallenLees meer
 
 
Debat woensdag over verslag Veviba Lees meer
 
 
91% van de Blegen eet onvoldoende fruitLees meer
 
 
Amerikaanse boeren claimen 1,51 miljard dollar van Syngenta in zaak rond ogm-maisLees meer
 
 
Vlaams Parlement bespreekt decreet uitzendarbeid bij de Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Ducarme wil verslag FAVV niet vrijgevenLees meer
 
 
Natuurlijke controle van de populaties bosmuizen in bietenLees meer
 
 
Kies hier uw verplichte driftreducerende spuitdopLees meer
 
 
Lancering gemeente- en stadsmonitorLees meer
 
 
Economische en innovatiesteun aan bedrijven - TerugvorderingLees meer
 
 
Instandhoudingsdoelstellingen (IHD) - GrondenbankLees meer
 
 
Europese structuurfondsen 2014-2020 - Resterende middelenLees meer
 
 
Food Pilot - Herkomst bedrijvenLees meer
 
 
Nalatenschappen - Boetes wegens laattijdige aangifteLees meer
 
 
Synagra: stijging bij gerst en masLees meer
 
 
Vleesschandaal - updateLees meer
 
 
Landbouwproducten - PrijzenmargesLees meer
 
 
Instandhoudingsdoelstellingen en Programmatische Aanpak Stikstof - Monitoring en zoekzonesLees meer
 
 
FAVV zwaar onder vuurLees meer
 
 
Gehandicapten moeten 4 maand op parkeerkaart wachtenLees meer
 
 
Ijzige windLees meer
 
 
Verduidelijking FAVV van de historiek in het onderzoek bij Van LommelLees meer
 
 
Decreet Hervorming verkooprecht en vereenvoudigingen in de registratiebelasting Lees meer
 
 
Ketenroadmap Voedselverlies 2020 halfweg : ingeburgerde en nieuwe initiatievenLees meer
 
 
Instandhoudingsdoelstellingen (IHD) - GrondenbankLees meer
 
 
Weerbericht voor de landbouwLees meer