Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 10 nov 2017 13:53 

Vlaamse voedingssector krijgt extra duwtje in de rug met nieuwe innovatieprojecten


Eind april kreeg de Vlaamse voedingsindustrie het goede nieuws dat ze een eigen speerpuntcluster krijgt met innovatieplatform Flanders’ FOOD als centrale spil. Dankzij een nauwe samenwerking met al de actoren - bedrijven, onderzoekers, sectorfederaties en andere platformen - kon Flanders’ FOOD al 18 projecten uitwerken om zo een vliegende start te nemen in 2018.

 Deze projecten vormen samen een investering van bijna 8.5 miljoen euro in innovatie voor de Vlaamse voedingssector. CropExplore, WaMip, CircoPack, en SensinFood zijn enkele van die nieuwe zaadjes waarvoor we op een goede oogst hopen.

Onze voedingsbedrijven moeten blijven innoveren om hun competitiviteit te versterken. Door de erkenning van de speerpuntcluster krijgen Vlaamse voedingsbedrijven een belangrijk duwtje in de rug om verder in te zetten op innovatie en toegang te krijgen tot de juiste kennis en expertise. Doordat het productievolume van de Vlaamse voedingsindustrie de voorbije jaren sterker is gestegen dan de omzet, is er meer druk is op de prijzen. Er is dus nood aan producten met meer toegevoegde waarde. Elke goedkeuring van een innovatieproject is dus een belangrijke mijlpaal voor de toekomst van de Vlaamse voedingsindustrie.

Flanders’ FOOD heeft verschillende projecten uitgewerkt, elk met een specifieke doelstelling, maar altijd met het oog op innovatie en het behouden van voedselveiligheid en -kwaliteit. Welke projecten zitten er onder andere in de pipeline?

Het project BotulinSafe bijvoorbeeld kijkt naar de uitdagingen die samengaan met het ontwikkelen van natuurlijke alternatieven voor nitriet in kant-en-klaar maaltijden en vleeswaren. CropExplore bundelt de nutritionele kwaliteiten, technologische functionaliteit, impact op product en smaak, duurzaamheidsaspecten en economische haalbaarheid van innovatieve gewassen om productontwikkeling te optimaliseren. FlavourTarget verzamelt informatie over regionale voorkeursverschillen op vlak van geur, smaak en textuur van voeding om via een online tool productontwikkeling beter te sturen.

Andere projecten leggen meer de focus op de consument. Een van hen is Meat the challenge met als doel bedrijven hun communicatie te helpen aanpassen, bijvoorbeeld voor een productlancering, zodat de consument beter begrijpt hoe innovatie kan bijdragen tot een gezonder voedingspatroon en/of meer aansluiten bij bepaalde maatschappelijke bezorgdheden. Een ander project bestudeert de impact van nieuwe trends op voedingsverpakkingen en productieprocessen om bedrijven mee te krijgen met de laatste innovaties en hun marktpositie zo te versterken.



  Nieuwsflash
 
Ons eten moet 3X duurder worden"Lees meer
 
 
Regels Jachtfonds Lees meer
 
 
Wijziging Bosdecreet in functie van de bescherming van waardevolle bossen Lees meer
 
 
Wijziging VLAREMA e.a. Lees meer
 
 
Europees Parlement bevraagt Commissie over Afrikaanse Varkenspest Lees meer
 
 
Geert Vermeersch is de nieuwe voorzitter van Fevia VlaanderenLees meer
 
 
Dierlijke bijproducten en afgeleide producten: wijzigingsbesluit Lees meer
 
 
Een moeilijk jaar 2018 voor de landbouwsector Lees meer
 
 
KB betreffende de bestrijding van het aardappelcystenaaltjeLees meer
 
 
Landbouw- en Visserijrapport 2018 brengt uitdagingen voor de Vlaamse landbouw en visserij in kaartLees meer
 
 
Isolatieafstanden voor de productie van zaaizaad van Sorghum sppLees meer
 
 
Notarisakten beschikbaar in MyMinfinLees meer
 
 
Zonevreemde landbouwactiviteiten - Terreinbeherende verenigingen Lees meer
 
 
PCA notering hoger voor Fontane en ChallengerLees meer
 
 
Beperking van de pachtprijzen vanaf 1 januari 2019 in WalloniëLees meer
 
 
Tijdelijke maatregelen ter bestrijding van Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnenLees meer
 
 
Studiedagen Agriflanders 2019Lees meer
 
 
Indienperiode voor VLIF-steunaanvragen sluit af op 17 december 2018 Lees meer
 
 
VLAM stelt zijn promotieplannen voor het jaar 2019 voorLees meer
 
 
Nieuwe fosfaatklasse aanvragen wordt kinderspel met SNapp Lees meer
 
 
De 'vrijwillige ruilverkaveling mét werken' van Molenveld-Rotem officieel opgeleverd Lees meer
 
 
Bestrijding van de ziekte van AujeszkyLees meer
 
 
Aardappeloogst laagste in laatste 6 jaarLees meer
 
 
Berekening jaarlijkse bijdrage op gewasbeschermingsmiddelen in 2019Lees meer
 
 
Continuïteit schadevergoeding aan boeren bij rampen gegarandeerd Lees meer
 
 
Parlementaire vragen over de slechte resultaten van het mestbeleid Lees meer
 
 
2 nieuwe rassen wintergerstLees meer
 
 
10 nieuwe rassen van wintertarwe op de Belgische rassenlijst Lees meer