Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 07 nov 2017 13:53 

Noordzeevissers mogen minder tong vangen


Noordzeevissers mogen volgend jaar minder tong vangen. Hoeveel precies is nog onzeker, mede omdat ze voor het eerst zullen worden gecompenseerd voor de zogeheten aanlandplicht. Die verplicht vissers ongewenste bijvangst aan wal te brengen waardoor er minder plaats is voor commercieel interessante vis.

Als het aan de Europese Commissie ligt wordt het quotum met 13 procent verlaagd, maar daar is de compensatie nog niet in verwerkt. Volgens ingewijden kan de verlaging daardoor grofweg worden gehalveerd. Details daarover volgen later dit najaar.

Dat er minder tong mag worden gevangen is een tegenvaller voor de  kottervloot. Vorig jaar en in 2015 steeg het quotum nog met respectievelijk 15 en 10 procent. Voor soorten als schol, tarbot, zeebaars en tarbot die ook belangrijk zijn voor vissers, ligt er nog geen voorstel.

Het dagelijks EU-bestuur bepleit daarnaast een verbod op de commerciële aalvangst in alle wateren van de unie. Brussel deed dinsdag voorstellen over 78 vissoorten in de Noordzee en de Atlantische Oceaan. Op basis van wetenschappelijke adviezen om de visstand in 2020 op een duurzaam peil te krijgen, wordt voorgesteld de quota voor 25 soorten te verlagen.

De EU-visserijministers nemen op 11 en 12 december in Brussel een besluit over de voorstellen  Nieuwsflash
 
Noordwest Europese aardappeloogst geschat op minder dan 24,0 miljoen ton Lees meer
 
 
Tongeren stelt droogteschade landbouw vast met eigen app Lees meer
 
 
PROTECOW laat Franse en Belgische melkveehouders nadenken over bedrijfsvoeringLees meer
 
 
Studiedagen, vergaderingen en demo'sLees meer
 
 
Weerbericht voor de landbouwLees meer