Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 27 jul 2017 09:04 

Foire de Libramont 2017: MECANIC’SHOW 2017 : Comfort, veiligheid en kwaliteit!


Voor de editie 2017, selecteerde de Commissie « Machines & Produits » van de Beurs van Libramont 19 innoverende machines. De innovaties bieden meer werkcomfort en -veiligheid aan de bestuurder, terwijl de technische prestaties van de machines ongewijzigd blijven.

De verbeteringen van de werkomgeving van de bestuurder omvatten een nieuw exclusief luchtfiltersysteem dat vanuit de cabine te bedienen is op de nieuwe Quantum smalspoortractoren van Case IH.

De Valtra N174 uit de 2017-reeks is de eerste 4 cilinder tractor die een vermogen van meer dan 200 pk ontwikkelt. Deze tractor is onder meer uitgerust met de nieuwe ‘Smart Touch’ terminal die zeer intuïtief opgesteld is.

Om de CO² voet afdruk te verlagen worden steeds meer machines elektrisch aangedreven. De KL 25.5e van Kramer is een wiellader die 100% elektrisch aangedreven wordt door middel van twee elektrische motoren voor de transmissie en het hydrauliekgedeelte.

Manitou heeft het « Comfort Steering System » ontwikkeld en gepatenteerd als eerst variabel stuursysteem op een verreiker. Het intelligent variabel stuursysteem reduceert automatisch het aantal stuurbewegingen in functie van verschillende veiligheids- of nauwkeurigheidsparameters.

De Quicke Q-series frontlader is uitgerust met de nieuwe Q-Companion bewakingsmonitor. De frontlader en de monitor zijn geconnecteerd waardoor het mogelijk is om een last te wegen, de positie van het werktuig te bewaken, alsook onderhouds- en diagnosevoorschriften af te beelden.

Het nieuw transportconcept van de Kverneland 2500 i-Plough gedragen ploeg maakt het mogelijk om dankzij een draaibare aankoppeling de zijdelingse beweging van de ploeg te beperken in bochten of in een rond-punt.

Om de machine te beschermen heeft Kuhn de HR 6040 R rotoreg uitgerust met een bewakingsmonitor. Het doel is om de olietemperatuur van de drie aandrijvingen steeds te kennen en geïnformeerd te worden als één van de veiligheden op de machine in werking treedt.

Drie innovaties werden geselecteerd in het domein van de gewasbescherming. Tecnoma verhoogt de veiligheid en de productiviteit dankzij de nieuwe Pentix SP dophouder met pneumatische bediening. Vanuit de cabine kan de gebruiker de meest aangewezen doppen kiezen in functie van de waargenomen spuitomstandigheden.

Om de werkzaamheden in moeilijke omstandigheden te vergemakkelijken biedt Evrard een nieuwe functie op de Meteor getrokken spuitmachines: de 6x6. Dankzij een volledige onafhankelijke en autonome hydraulische voorziening maakt de 6x6 het mogelijk om een deel van het vermogen over te brengen naar de wielen van de Meteor om de trekkracht te verhogen en slip te verminderen.

De Kuhn Deltis 2 spuitmachine is uitgerust met de Optifiller, een nieuw gepatenteerde mengtrechter. Deze is vervaardigd uit een duurzaam en productbestendig materiaal en is de eerste flexibele mengtrechter die bevestigd wordt op een spuitmachine.

Om de bodem verder te ontlasten verbeteren de constructeurs het ontwerp van hun machines. Bij Joskin wordt de Cobra 2 drijfmesttank uitgerust met een uitschuifbare as met brede banden (1250/50R32) waardoor de banden van de drijfmesttank naast de banden van de tractor sporen.

Bij de voederwinning werden vier innovaties geselecteerd, waaronder drie op zelfrijdende hakselaars. Pöttinger stelt met de Impress een nieuwe reeks ronde balenpersen voor. Deze worden gekenmerkt door een aangepast aanvoer voor de perskamer en een uitschuifbaar snijsysteem dat geplaatst wordt boven de rotor om de messen gemakkelijker te kunnen onderhouden.

De nieuwe Claas hakselaars uit de Jaguar 900-reeks (type 498) bieden niet minder dan negen nieuwigheden. De twee voornaamste hebben betrekking tot de hydraulische vergrendeling van het tegenmes en de automatische aanpassing van de rotorbodem waardoor een nauwkeurig snijeffect bekomen wordt tijdens de volledige levensduur van de messen.

Het inkuilen van maïs voor biogastoepassingen vraagt dat de maïs korter gehakseld wordt. Daarvoor heeft Krone de Big X hakselaar uitgerust met een Variloc aandrijving om twee werktoerentallen te kunnen bieden voor de hakselrotor.

Om het werk van de bestuurder te vergemakkelijken en de prestaties verder te verhogen rust New Holland de zelfrijdende hakselaars uit met een nieuw automatisch systeem om aanhangwagens te vullen. De IntelliFill is uitgerust met een multispectrale infrarood zender die de uitwerpbuis van de hakselaar automatisch bedient om de aanhangwagen optimaal te vullen, zowel naast als achter de zelfrijdende hakselaar.

Emily innoveert met een nieuw uitkuilsysteem bestaande uit een mobiele zaag, de Scie’Rex, die gepatenteerd is. In combinatie met een uitkuilbak zal deze Scie’Rex de uitkuilkwaliteit verhogen en de kuilwanden gladder houden om mogelijke opwarmingen tegen te gaan.

In de tuin & park en bosbouwsector werden drie innovaties geselecteerd. De E-Kastor armmaaier van Rousseau is uitgerust met een elektrische aandrijving van de rotor. De constructeur zet in op een betere bescherming van het milieu, alsook op machines die minder energie vragen.

De Kuhn Pro-Longer GII e-TP armmaaier verhoogt het comfort en de werkomstandigheden van de bestuurder aanzienlijk door de kinematiek van de parallelogram te automatiseren via een electronische voorziening. Deze automatische bewegingen behouden een gelijke werkhoogte en werkhoek van de snijrotor tijdens het werk, ongeacht het bereik van de arm.

Tenslotte, de getrokken Menart Excarotor 8630 graafmachine maakt het mogelijk om sloten te graven of te onderhouden boven de vangrails en tegelijkertijd een belangrijke werkdiepte te behouden dankzij de drie armen van de machine.

De geselecteerde machines zullen tentoongesteld worden in een daarvoor speciaal ingerichte ruimte en zullen in de Grote Ring voorgesteld worden op vrijdag 28, zaterdag 29 en zondag 30 juli om 13u30 en op maandag 31 juli om 11u45.

Gaëtan Dubois
CRA-W – Unité Machines et infrastructures agricoles
Voorzitter van het selectie comité
Olivier Miserque
DGO3 / DEMNA – Direction de l’Analyse Economique Agricole
Voorzitter van de Commissie « Machines & Produits »



  Nieuwsflash
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als rampLees meer
 
 
Versoepeling boetesysteem Mestbank Lees meer
 
 
Gloednieuwe website rond duurzame bemesting van aardappelen Lees meer
 
 
EU-lidstaten geven groen licht voor versoepelingen GLBLees meer
 
 
Pesticiden - Schadelijke gezondheidseffecten voor landbouwers Lees meer
 
 
Landbouwsites - Zonevreemde functiewijzigingen Lees meer
 
 
West-Vlaamse landbouwbedrijven - Stopzetting en opstartLees meer
 
 
2024 Beheerovereenkomst 3000 landbouwersLees meer
 
 
Nauwelijks aanvragen voor provinciale subsidies voor kustvaartuigen Lees meer
 
 
Lokale familiale landbouw wordt verdreven door Natuurpunt! Lees meer
 
 
Versoepelingen en administratieve vereenvoudigingen van het GLB in 2024 Lees meer
 
 
België haalt stemming over natuurherstelwet van agenda Lees meer
 
 
Toelating van Renure-meststoffen Lees meer
 
 
Planeet op rand van afgrond na warmste decennium ooitLees meer
 
 
Vlaamse peer verbazend sterk omringd door technologie Lees meer
 
 
Verhoogde kans op voetziekte in wintertarwe door natte najaar 2023Lees meer
 
 
Nieuwe IPM-checklist 2024 met extra driftreducerende technieken en doppen Lees meer
 
 
Vlaams Belang steunt juridische acties tegen goedgekeurd Ventilus-tracé Lees meer
 
 
Correct rekenen met dierlijke mest Lees meer
 
 
Plantenveredeling via nieuwe genomische technieken Lees meer
 
 
Herbekijk de recente studiedagen akkerbouw over suikerbieten- en aardappelteelt Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2024 invullen kan tot en met 30 april Lees meer
 
 
VLIF-steun voor productieve investeringen (vanaf 2023) VLIF-aanvraagperiodes 2024 Lees meer