Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 19 mei 2017 11:40 

"Verdere stap richting gelijk pensioen, maar we zijn er nog lang niet."


Het algemeen beheerscomité voor het sociaal statuut van de zelfstandigen stelde gisteren voor om een 'welvaartspremie' voor gepensioneerde ondernemers in te voeren, vanaf 2018. Een soort 'vakantiegeld', zoals dat al lang bestaat voor werknemers. "Dit engagement stond reeds in het interprofessioneel akkoord. We concretiseren dit nu", reageert Caroline Deiteren die als hoofd van de sociale cel binnen de UNIZO-studiedienst in het beheerscomité zetelt.

"Het minimumpensioen voor zelfstandigen is intussen al wel gelijkgeschakeld met dat van werknemers. Maar zolang zelfstandigen niet hetzelfde vakantiegeld krijgen, zijn ze nog altijd slechter af dan werknemers. UNIZO ijverde daarom voor de invoering van deze 'welvaartspremie'." Bij de verdeling van de welvaartsenveloppes voor de periode 2017-2018 werd nu 6 miljoen euro gereserveerd.  "Een belangrijke eerste stap. Maar we zijn er nog lang niet", waarschuwt Caroline Deiteren.  UNIZO roept de overheid op om komaf te maken met de overblijvende verschillen in sociale zekerheid tussen werknemers en zelfstandigen, en om hiervoor een tijdspad vast te leggen.
 
Vertrekkend van de beschikbare enveloppe zouden zelfstandigen van 75 jaar en ouder, met minstens 20 jaar zelfstandige activiteit op de teller, kunnen rekenen op een premie van 65 euro als alleenstaande en van 84 euro als gezinshoofd. Het gaat hier nog wel om voorlopige ramingen. Nog altijd weinig als je dit naast de bedragen aan vakantiegeld zet waarop werknemers met een minimumpensioen kunnen rekenen. 738,45 euro als alleenstaande, 923,09 euro als gezinshoofd. "Maar we moeten ergens beginnen", aldus nog Caroline Deiteren. De gelijkschakeling van de minimumpensioenen voor zelfstandigen is er ook niet op één dag gekomen, maar we hebben dit uiteindelijk wel gerealiseerd. Ook in dit dossier blijven we de druk op de ketel zetten. Net zolang tot zelfstandigen gelijkwaardige pensioenrechten krijgen."



  Nieuwsflash
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als rampLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
Nederlandse boeren protesteren op 16 april in Brussel Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer