Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 12 mei 2017 13:17 

Diergeneeskundige bedrijfsbegeleiding in het kader van de bestrijding van varroase


Koninklijk besluit betreffende de diergeneeskundige bedrijfsbegeleiding in het kader van de bestrijding van varroase

Gelet op de Grondwet, artikel 108;
Gelet op de wet van 28 augustus 1991 op de uitoefening van de diergeneeskunde, artikel 6, § 2, eerste en tweede lid, en artikel 9, § 2, eerste lid, gewijzigd bij de wet van 22 juni 2016;
Gelet op de wet van 4 februari 2000 houdende oprichting van het federaal Agentschap voor de Veiligheid van de voedselketen, artikel 4, §§ 1 en 2, § 3, gewijzigd bij de wet van 22 december 2003, en § 6 gewijzigd bij de wetten van 13 juli 2001 en 9 juli 2004, en artikel 5, tweede lid, 15°, gewijzigd bij de wet van 22 december 2003;
Gelet op het koninklijk besluit van 10 april 2000 houdende bepalingen betreffende de diergeneeskundige bedrijfsbegeleiding;
Gelet op het koninklijk besluit van 16 november 2001 houdende het toevertrouwen van bijkomende opdrachten aan het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen, artikel 2, e);
Gelet op het advies van de inspecteur van Financiën, gegeven op 24 januari 2017;
Gelet op de akkoordbevinding van de Minister van Begroting, d.d. 27 maart 2017;
Gelet op het overleg tussen de Gewestregeringen en de Federale Overheid op 20 februari 2017;
Gelet op het advies van de Hoge Raad van de Orde der Dierenartsen, gegeven op 17 oktober 2016;
Gelet op het advies van de Nationale Landbouwraad, gegeven op 28 maart 2017;
Gelet op advies 61.237/3 van de Raad van State, gegeven op 27 april 2017, met toepassing van artikel 84, § 1, eerste lid, 2°, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973;
Op de voordracht van de Minister van Volksgezondheid en de Minister van Landbouw,

Hebben Wij besloten en besluiten Wij :
HOOFDSTUK 1. - Algemene bepalingen
Artikel 1. Dit besluit legt de regels vast voor de diergeneeskundige bedrijfsbegeleiding in het kader van de bestrijding van varroase.
Art. 2. Voor de toepassing van dit besluit verstaat men onder :
1° imker : imker zoals bepaald in het koninklijk besluit van 7 maart 2007 betreffende de bestrijding van de besmettelijke ziekten van de bijen;
2° wet : tenzij anders aangeven de wet van 28 augustus 1991 op de uitoefening van de diergeneeskunde;
3° bijenbestand : het geheel van kolonies gehouden door een imker;
4° inrichting : een plaats die kan geïdentificeerd worden door een adres waar een activiteit als imker wordt uitgeoefend en die het geheel van de infrastructuur en de uitrusting omvat noodzakelijk voor het uitoefenen van deze activiteit;
5° Agentschap : het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen;
6° dierenarts belast met de bijenbestandbegeleiding : de erkende dierenarts of de erkende diergeneeskundige rechtspersoon die belast is met de diergeneeskundige bedrijfsbegeleiding in het kader van de bestrijding van varroase;
7° koninklijk besluit van 16 januari 2006 : het koninklijk besluit van 16 januari 2006 tot vaststelling van de nadere regels van de erkenningen, toelatingen en voorafgaande registraties afgeleverd door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen;
8° infosessie : een fysieke samenkomst tussen de dierenarts belast met de bijenbestandbegeleiding en de imker of imkers met wie er een overeenkomst voor de diergeneeskundige bedrijfsbegeleiding in het kader van de bestrijding van varroase getekend werd. De samenkomst heeft als doel om informatie over de sanitaire toestand van het bijenbestand uit te wisselen om een optimale diergeneeskundige bedrijfsbegeleiding in het kader van de bestrijding van varroase te waarborgen;
9° LCE : Lokale Controle Eenheid van het Agentschap.
HOOFDSTUK 2. - Administratieve bepalingen
Art. 3. § 1. Elke imker kan een erkende dierenarts of een erkende diergeneeskundige rechtspersoon aanwijzen als dierenarts belast met de bijenbestandbegeleiding. De erkende dierenarts of de diergeneeskundige rechtspersoon kan deze aanwijzing weigeren.
De imker en de dierenarts of de diergeneeskundige rechtspersoon, die deze opdracht aanvaardt, stellen in twee exemplaren een overeenkomst voor de diergeneeskundige bedrijfsbegeleiding tegen varroase op, volgens model 1 van bijlage 1 en die een overeenkomst tussen de twee partijen inhoudt. Per bijenbestand kan slechts één overeenkomst worden opgesteld.
Beide partijen ondertekenen beide exemplaren van de overeenkomst voor de diergeneeskundige bedrijfsbegeleiding tegen varroase en bewaren elk een exemplaar.
Overeenkomstig artikel 17, § 2, eerste lid, van de wet, legt de dierenarts belast met de bijenbestandbegeleiding een kopie van zijn exemplaar aan de Gewestelijke Raad van de Orde der Dierenartsen voor ter goedkeuring. De Gewestelijke Raad van de Orde der Dierenartsen wordt door de dierenarts belast met de bijenbestandbegeleiding op de hoogte gebracht van elke wijziging of van het einde van de overeenkomst.
§ 2. De ondertekenende partijen kunnen de in de paragraaf 1 bedoelde overeenkomst voor de diergeneeskundige bedrijfsbegeleiding tegen varroase beëindigen met een aangetekend schrijven, geadresseerd aan de andere partij. De overeenkomst eindigt vanaf het bericht van ontvangst door de opgezegde partij. Voor zover de imker wil beschikken over een geneesmiddelenreserve wijst hij, binnen de vijftien dagen na het opzeggen van de overeenkomst voor de diergeneeskundige bedrijfsbegeleiding tegen varroase, een nieuwe dierenarts belast met de bijenbestandbegeleiding aan. Deze laatste maakt een inventaris op van de geneesmiddelenvoorraad van de imker.
De dierenarts belast met de bijenbestandbegeleiding beëindigt de overeenkomst van zodra hij een sanctie ondergaat die hem onbeschikbaar maakt voor meer dan zes maanden.
§ 3. In gemeenschappelijk overleg kunnen de twee partijen een plaatsvervangende dierenarts belast met de bijenbestandbegeleiding aanduiden, belast met het vervangen van de dierenarts belast met de bijenbestandbegeleiding in geval van onbeschikbaarheid. De plaatsvervangende dierenarts belast met de bijenbestandbegeleiding komt tussen op directe vraag van de imker enkel nadat hij de onbeschikbaarheid van de dierenarts belast met de bijenbestandbegeleiding heeft nagegaan.
Tijdens de periode van onbeschikbaarheid van de dierenarts belast met de bijenbestandbegeleiding, verzekert de plaatsvervangende dierenarts belast met de bijenbestandbegeleiding bij de imker de verplichtingen als dierenarts belast met de bijenbestandbegeleiding zoals bedoeld in dit besluit.
Vanaf het einde van de periode van onbeschikbaarheid zal de plaatsvervangende dierenarts belast met de bijenbestandbegeleiding de dierenarts belast met de bijenbestandbegeleiding moeten verwittigen van alle vervulde prestaties in het kader van de diergeneeskundige bedrijfsbegeleiding tegen varroase.
De imker, de dierenarts belast met de bijenbestandbegeleiding en de plaatsvervangende dierenarts belast met de bijenbestandbegeleiding die deze opdracht aanvaardt, stellen in drie exemplaren een overeenkomst voor aanduiding van de plaatsvervangende dierenarts belast met de bijenbestandbegeleiding op, volgens model 2 van bijlage 1.
Een overeenkomst met een plaatsvervangend dierenarts belast met de bijenbestandbegeleiding kan enkel maar afgesloten worden indien een geldige overeenkomst met een dierenarts belast met de bijenbestandbegeleiding zoals voorzien in paragraaf 1, tweede lid, is afgesloten. De ondertekenende plaatsvervangende dierenarts belast met de bijenbestandbegeleiding stuurt zonder uitstel een kopie van zijn exemplaar aan de Gewestelijke Raad van de Orde der Dierenartsen.
De Gewestelijke Raad van de Orde der Dierenartsen wordt door de dierenarts belast met de bijenbestandbegeleiding op de hoogte gebracht van elke wijziging of van het einde van overeenkomst van plaatsvervanging.
Als de dierenarts belast met de bijenbestandbegeleiding een erkende diergeneeskundige rechtspersoon is, kan de plaatsvervanging ook verzekerd worden, volgens dezelfde modaliteiten als hierboven, door deze rechtspersoon voor zover het aantal dierenartsen belast met de bijenbestandbegeleidingen die in naam of voor rekening van deze rechtspersoon kunnen tussenkomen minimaal twee is en dat de verantwoordelijke akkoord gaat met deze aanwijzing. In dat geval zijn de bepalingen betreffende de verificatie van de onbeschikbaarheid niet van toepassing.
§ 4. De ondertekenende partijen kunnen de in de paragraaf 3 bedoelde overeenkomst voor de diergeneeskundige bedrijfsbegeleiding tegen varroase beëindigen met een aangetekend schrijven, geadresseerd aan de andere partij. De overeenkomst eindigt vanaf het bericht van ontvangst door de opgezegde partij.
De plaatsvervangende dierenarts belast met de bijenbestandbegeleiding beëindigt de overeenkomst van zodra hij een sanctie ondergaat die hem onbeschikbaar maakt voor meer dan zes maanden.
De overeenkomst voor de diergeneeskundige bedrijfsbegeleiding tegen varroase van de plaatsvervangende dierenarts belast met de bijenbestandbegeleiding wordt automatisch en zonder formaliteit beëindigt als de overeenkomst voor de diergeneeskundige bedrijfsbegeleiding tegen varroase eindigt.
HOOFDSTUK 3. - Rechten en plichten voor de dierenarts belast met de bijenbestandbegeleiding
Art. 4. § 1. De dierenarts belast met de bijenbestandbegeleiding verstrekt aan de imker alle noodzakelijke inlichtingen en adviezen, nodig voor het optimaliseren en de instandhouding van de gezondheidstoestand ter preventie en bestrijding van varroase bij bijen.
De dierenarts belast met de bijenbestandbegeleiding licht de imker in over de diagnose die hij stelt en over alle behandelingen die hij instelt tegen varroase.
§ 2. Op vraag van de imker, zoals voorzien in artikel 8 bezoekt de dierenarts belast met de bijenbestandbegeleiding het bijenbestand. Ter gelegenheid van dit bijenbestandbezoek viseert de dierenarts belast met de bijenbestandbegeleiding het geneesmiddelenregister zoals bedoeld in artikel 55 van het koninklijk besluit van 21 juli 2016 betreffende de voorwaarden voor het gebruik van geneesmiddelen door de dierenartsen en door de verantwoordelijken van de dieren en wordt een evaluatie van de situatie ten aanzien van varroase van het bijenbestand gemaakt door een evaluatierapport, volgens het model 1 en 3 van bijlage 2. Dit rapport wordt in tweevoud opgesteld, medeondertekend en bewaard door elke contracterende partij gedurende minstens zes jaar. Deze gegevens kunnen eveneens elektronisch verwerkt en opgeslagen worden op voorwaarde dat de duurzaamheid en de beschikbaarheid ervan verzekerd blijven.
De dierenarts belast met de bijenbestandbegeleiding legt samen met de imker een protocol voor de opvolging van de varroa vast volgens model 2 van bijlage 2. Het wordt opgesteld op basis van tellingen van dode varroa's die natuurlijk gestorven zijn en deze die gestorven zijn na de behandeling. Op basis hiervan kan de dierenarts belast met de bijenbestandbegeleiding een onderzoek uitvoeren en de aanwezigheid van de klinische symptomen en de mate van besmetting van de volwassen bijen en/of broed evalueren volgens model 2 van bijlage 2.
Art. 5. De dierenarts belast met de bijenbestandbegeleiding verzekert zich ervan dat het volume geneesmiddelen dat zich in de voorraad bevindt, rekening houdend met de grootte van het bijenbestand niet groter is dan het benodigde volume voor een periode van maximaal zes maanden, zij het voor de zomer- of winterbehandeling.
Art. 6. Naast het evaluatiebezoek organiseert de dierenarts belast met de bijenbestandbegeleiding minstens twee infosessies per jaar voor de imkers met wie hij een overeenkomst voor de diergeneeskundige bedrijfsbegeleiding tegen varroase getekend heeft.
HOOFDSTUK 4. - Rechten en plichten voor de imker
Art. 7. De imker deelt regelmatig, aan de dierenarts belast met de bijenbestandbegeleiding de inlichtingen en de waarnemingen mee die van belang zijn voor of invloed hebben op de evaluatie van de sanitaire toestand van zijn bijenbestand ten aanzien van varroase.
Art. 8. De imker verzekert zich één maal per vier jaar van de aanwezigheid op het bijenbestand van de dierenarts belast met de bijenbestandbegeleiding.
Art. 9. De voorraad geneesmiddelen tegen varroase is ondeelbaar en bevindt zich op de inrichting. De imker bewaart deze geneesmiddelen overeenkomstig de instructies van de dierenarts belast met de bijenbestandbegeleiding in een lokaal dat afgescheiden is van de bijen.
Art. 10. Naast het evaluatiebezoek neemt de imker deel aan de infosessies ten aanzien van varroase die aangeboden worden door de dierenarts belast met de bijenbestandbegeleiding. Tijdens deze infosessies dient de imker alle nuttige informatie ten aanzien van varroase betreffende zijn bijenbestand aan de dierenarts belast met de bijenbestandbegeleiding te verstrekken, volgens model 2 van bijlage 2.
Indien de imker niet heeft deelgenomen aan een infosessie, neemt hij contact op met zijn dierenarts belast met de bijenbestandbegeleiding om de mogelijkheid van het inhalen van een infosessie op een ander tijdstip te bepalen of de infosessie te vervangen door een bezoek aan het bijenbestand.
HOOFDSTUK 5. - Slotbepalingen
Art. 11. De dierenarts belast met de bijenbestandbegeleiding kan geen overeenkomst voor de diergeneeskundige bedrijfsbegeleiding in het kader van de bestrijding van varroase afsluiten met een imker, waarvan het Agentschap heeft vastgesteld dat hij in de loop van het afgelopen jaar de bepalingen van dit besluit heeft overtreden.
Art. 12. In artikel 3, § 1, van het koninklijk besluit van 10 april 2000 houdende bepalingen betreffende de diergeneeskundige bedrijfsbegeleiding, wordt voor het eerste lid een lid toegevoegd, luidende :
« Dit besluit is niet van toepassing op de diergeneeskundige bedrijfsbegeleiding in het kader van de bestrijding van varroase. ».
Art. 13. De minister bevoegd voor Volksgezondheid en de minister bevoegd voor Landbouw zijn, ieder wat hem betreft, belast met de uitvoering van dit besluit.
Gegeven te Brussel, 9 mei 2017.
FILIP
Van Koningswege :
De Minister van Volksgezondheid,
M. DE BLOCK
De Minister van Landbouw,
W. BORSUS

 



  Nieuwsflash
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer