Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 28 apr 2017 10:28 

Vermindering van 4,5 miljoen kilogram fosfaat gerealiseerd via Nederlands fosfaatreductiepakket


De uitvoering van het fosfaatreductiepakket voor de melkveehouderij wordt maandelijks gemonitord door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarnaast maakt het CBS per kwartaal een update van de ontwikkeling van de totale fosfaatproductie in Nederland. Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken heeft de eerste kwartaalrapportage van het CBS naar de Tweede Kamer gestuurd. Op dit moment is er een daling van 4,5 miljoen kilogram fosfaat gerealiseerd.

In het voerspoor is 1,1 miljoen kilo fosfaatreductie gerealiseerd en inmiddels is de melkveestapel reeds met 90.000 GVE gereduceerd. In totaal heeft het maatregelenpakket in het eerste kwartaal een fosfaatreductie van 5 miljoen kilogram opgeleverd. Van de doelstelling van de maatregel reductie van de veestapel via de subsidieregeling beëindiging melkveehouderij zal 1 miljoen kilogram fosfaat niet worden gerealiseerd. Uit de update van de totale fosfaatproductie per 1 april blijkt ook dat er een tegenvaller is van 0,5 miljoen kilogram fosfaat door het gecombineerde effect van het fosfaatreductiepakket enerzijds en anderzijds hogere dieraantallen van de andere diercategorieën dan melkvee en vrouwelijk vleesvee volgens de definitieve Landbouwtelling 2016 en door licht hogere fosforgehalten in het ruwvoer van rundvee. Dit alles leidt er toe dat er op dit moment een daling van 4,5 miljoen kilogram fosfaat is gerealiseerd.

In het Bestuurlijk Overleg op 25 april heeft Van Dam met alle betrokken partijen vastgesteld dat er op korte termijn aanvullende maatregelen nodig zijn waarmee tegenvallers worden gecompenseerd die aan de melkveehouderij zijn gerelateerd. In elk geval zal de reductiedoelstelling voor de Regeling fosfaatreductieplan 2017 met 1 miljoen kilogram fosfaat worden opgehoogd van 4 naar 5 miljoen kilogram fosfaat. Binnen de Regeling fosfaatreductieplan 2017 was tot nu toe alleen het reductiepercentage voor de eerste (5%) en tweede periode (10%) vastgesteld. Voor de derde periode is aangegeven dat het reductiepercentage maximaal 20% zal zijn. In het bestuurlijk overleg is besloten dat uiterlijk begin juni zal worden besloten over de hoogte van het reductiepercentage in periode 3. Hiermee kunnen de betreffende melkveehouders, die meer dan 10% zijn gegroeid ten opzichte van hun referentie-aantal, hier tijdig op inspelen. Verder wordt de komende weken onderzocht welke aanvullende maatregelen mogelijk zijn. Daarbij wordt onder andere gedacht aan het aanscherpen van het voerspoor voor melkvee. Begin juni vindt daar definitieve besluitvorming over plaats.

Met de Europese Commissie is afgesproken dat Van Dam een ministeriële regeling zal voorbereiden zodat het voerspoor melkveehouderij publiek geborgd kan worden in het geval de private aanpak minder effectief is dan verwacht. De regeling die op 15 april is gepubliceerd in de Staatscourant zou in werking treden op 15 mei, tenzij uit de eerste kwartaalrapportage monitoring fosfaatreductiepakket van het CBS zou blijken dat tenminste 20% van de totale beoogde doelstelling van 1,7 miljoen kilogram fosfaat is gerealiseerd. Dit blijkt ruimschoots het geval te zijn. De regeling zal dan ook niet op 15 mei in werking treden. Van Dam gaat de regeling wijzigen zodat deze op 15 augustus 2017 in werking kan treden als de tweede kwartaalrapportage hier aanleiding toe geeft. 

De Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) heeft in samenwerking met de veevoerindustrie een private stimuleringsregeling fosforarm veevoer opgesteld met een inspanningsverplichting voor de reductie van de fosfaatproductie van 1 miljoen kilogram. Deze regeling, waarbij een varkenshouder de keuze heeft om fosfor-armer veevoer af te nemen, zal vanaf 1 mei worden opengesteld door de POV. Daadwerkelijke realisatie kan in de loop van dit jaar een potentiële meevaller opleveren.

De Monitor fosfaatreductiepakket CBS is te vinden op de website van de Rijksoverheid.

bron: Ministerie van Economische Zaken



  Nieuwsflash
 
Versoepeling boetesysteem Mestbank Lees meer
 
 
Gloednieuwe website rond duurzame bemesting van aardappelen Lees meer
 
 
EU-lidstaten geven groen licht voor versoepelingen GLBLees meer
 
 
Pesticiden - Schadelijke gezondheidseffecten voor landbouwers Lees meer
 
 
Landbouwsites - Zonevreemde functiewijzigingen Lees meer
 
 
West-Vlaamse landbouwbedrijven - Stopzetting en opstartLees meer
 
 
2024 Beheerovereenkomst 3000 landbouwersLees meer
 
 
Nauwelijks aanvragen voor provinciale subsidies voor kustvaartuigen Lees meer
 
 
Lokale familiale landbouw wordt verdreven door Natuurpunt! Lees meer
 
 
Versoepelingen en administratieve vereenvoudigingen van het GLB in 2024 Lees meer
 
 
België haalt stemming over natuurherstelwet van agenda Lees meer
 
 
Toelating van Renure-meststoffen Lees meer
 
 
Planeet op rand van afgrond na warmste decennium ooitLees meer
 
 
Vlaamse peer verbazend sterk omringd door technologie Lees meer
 
 
Verhoogde kans op voetziekte in wintertarwe door natte najaar 2023Lees meer
 
 
Nieuwe IPM-checklist 2024 met extra driftreducerende technieken en doppen Lees meer
 
 
Vlaams Belang steunt juridische acties tegen goedgekeurd Ventilus-tracé Lees meer
 
 
Correct rekenen met dierlijke mest Lees meer
 
 
Plantenveredeling via nieuwe genomische technieken Lees meer
 
 
Herbekijk de recente studiedagen akkerbouw over suikerbieten- en aardappelteelt Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2024 invullen kan tot en met 30 april Lees meer
 
 
VLIF-steun voor productieve investeringen (vanaf 2023) VLIF-aanvraagperiodes 2024 Lees meer