Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 21 apr 2017 10:57 

Agrovoedingsindustrie krijgt eigen speerpuntcluster


Na grondige evaluatie door het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) maakte Vlaams minister van Economie en Innovatie Philippe Muyters gisteren bekend dat de agrovoedingsindustrie een eigen speerpuntcluster krijgt toegewezen met Flanders’ FOOD, het huidige innovatieplatform voor de Vlaamse voedingsindustrie, als centrale spil.

FEVIA Vlaanderen, de federatie van de Vlaamse voedingsindustrie, is tevreden met deze erkenning waardoor de grootste industriële sector van Vlaanderen ook koploper in innovatie kan blijven.

“De voedingsindustrie is niet alleen een belangrijke economische speler in Vlaanderen, ook op het vlak van innovatie heeft de sector de voorbije jaren grote stappen gezet. Met de ondersteuning van deze speerpuntcluster bundelen we de innovatieve kracht van onze bedrijven en kenniscentra om de competitiviteit van de voedingssector nog te versterken en onze plaats aan de wereldtop te verankeren”, stelt Vlaams minister van Economie en Innovatie Philippe Muyters nog.

De vernieuwde speerpuntcluster blijft KMO’s ondersteunen om samen te innoveren rond gemeenschappelijke thema’s, maar zet nu ook in op internationale samenwerking en (industrieel gericht) strategisch basisonderzoek. Voor Flanders’ FOOD staat samenwerking met alle actoren dan ook centraal om via innovatie de competitiviteit van de sector te stimuleren.

Investeren in producten met toegevoegde waarde
Vlaamse voedingsbedrijven groeien door export maar voelen internationaal de hete adem van concurrenten in de nek. De sector verwacht dat de erkenning van een eigen speerpuntcluster met internationale focus kan helpen om in Vlaanderen het innovatieklimaat aan te wakkeren en de competitiviteit van de bedrijven te versterken. Met 157.553 directe en indirecte arbeidsplaatsen is de voedingsindustrie de grootste industriële werkgever in Vlaanderen. Dankzij het kwaliteitsimago van Belgische voeding, dat de sector zelf promoot met het merk "Food.be – Small country. Great food.” – scoren Vlaamse voedingsbedrijven de voorbije jaren op export, gesteund door Flanders Investment & Trade. Mede daardoor trokken investeringen in de Vlaamse voedingsindustrie aan tot bijna 1 miljard euro.

Toch ziet Jan Vander Stichele, voorzitter van FEVIA Vlaanderen en van Flanders’ FOOD, een noodzaak om te blijven investeren in innovatie: “We mogen niet op onze lauweren blijven rusten. Het productievolume van de Vlaamse voedingsindustrie steeg de voorbije jaren sterker dan de omzet, wat betekent dat er druk is op de prijzen. We moeten dus streven naar producten met meer toegevoegde waarde. Net daarom is het zo belangrijk dat Vlaamse bedrijven blijven investeren in innovatie en toegang hebben tot de juiste kennis en expertise. Door de erkenning van de speerpuntcluster krijgen de bedrijven in de cluster rond Flanders’ FOOD hierbij een meer dan belangrijk duwtje in de rug.”

Samenwerking op alle niveaus
De traditionele voedselketen van landbouwer naar eindconsument evolueert steeds meer naar een complex ecosysteem van partners die elkaar wederzijds beïnvloeden. Daarbinnen heeft de voedingsindustrie een essentiële rol en wordt het belang van samenwerking groter, ook op het vlak van innovatie. “Flanders’ FOOD wil de facilitator zijn van samenwerking in alle mogelijke vormen. We willen voedingsbedrijven helpen om elkaar te versterken binnen het ecosysteem rond de agrovoedingsindustrie. Daarvoor gaan we nog intensiever samenwerken met Vlaamse kennisinstellingen maar ook met innovatiepartners uit andere sectoren, zoals de primaire sector, de machinebouw, de gezondheidssector of producenten van verpakkingen. Flanders’ FOOD zal met andere woorden nog meer de krachten bundelen voor voedingsbedrijven,” aldus Inge Arents, algemeen directeur bij Flanders’ FOOD.

Die ruimere ambitie van Flanders’ FOOD vertaalt zich concreet in 4 strategische doelstellingen om via samenwerking innovatie te stimuleren. Flanders’ FOOD zal ten eerste blijven inzetten op acties om KMO’s en minder R&D intensieve bedrijven toegang te geven tot kennis om te innoveren. Zo krijgen alle voedingsbedrijven de nodige steun om competitief te blijven en om maatschappelijke uitdagingen rond duurzaamheid of de relatie tussen voeding en gezondheid aan te pakken.

Daar bovenop komt nu meer aandacht voor een lange termijn benadering waar alle types onderzoek aan bod kunnen komen; van strategisch basisonderzoek tot demonstratieprojecten. Hier is de intensieve samenwerking met kennisinstellingen cruciaal. Naast deze twee kennisgedreven doelstellingen zijn er ook twee business gedreven doelstellingen. Zo zal Flanders’ FOOD Vlaamse bedrijven enerzijds ondersteunen in hun productinnovaties en - lanceringen en anderzijds stimuleren tot cross sectoriële samenwerking over de grenzen heen, tot en met het opzetten van nieuwe waardeketens.



  Nieuwsflash
 
Federale regering kondigt 10 steunmaatregelen aan voor pluimveehoudersLees meer
 
 
Anti melkreclame verboden in ons landLees meer
 
 
Veel wind is zowel voor- als nadeel voor Texelse wijnproducentLees meer
 
 
Federale regering stelt oplossingen voor aan getroffen pluimveehoudersLees meer
 
 
We eten meer "echte" boter en dat gaan de bakkers voelen aan de kassaLees meer
 
 
Druk op aardappelprijzen neemt nog toeLees meer
 
 
Mycotoxines: subsantiële uitbreiding van onze scope vanaf 21 augustus (mededeling Primoris)Lees meer
 
 
West-Australische aardappeltelers willen aardappelpootgoed naar Egypte exporterenLees meer
 
 
Belgische mengvoedersector breidt controles op pesticides uitLees meer
 
 
Gevolgen voor de Vlaamse pluimveehouderij v/h dossier van besmette eierenLees meer
 
 
Eierprijs stijgt deze week opnieuwLees meer
 
 
Boodschap aan de pluimveesector van het FAVV fipronilLees meer
 
 
Hoe ontstaat clusterhoofdpijn?Lees meer
 
 
Belgische staat stelt zich burgerlijke partij tegen hoofdverantwoordelijken van de eiercrisisLees meer
 
 
Op weg naar een eerlijker voedselvoorzieningsketen: EC vraagt inbrengLees meer
 
 
Fosfaat haalt ook resultaat K+S naar bovenLees meer
 
 
‘Pluimveehouders moeten hopen op goodwill banken’Lees meer
 
 
Zullen we ooit een varkenshart kunnen gebruiken voor transplantatie?Lees meer
 
 
PCA aardappelnotering daalt verderLees meer
 
 
Afscheid van verongelukte paardenfokker Björn Van Bunder Lees meer
 
 
Eritrea ontwikkelt resistente aardappelvariëteitLees meer
 
 
"Wie moedwillig fraudeert, moet geleden schade vergoeden"Lees meer
 
 
Carrefour stapt niet over op lokale inkoopLees meer
 
 
Boterprijs stijgt verderLees meer
 
 
Fipronil ook op aardbeien en korianderLees meer
 
 
Geitendistrict op zomerse 126ste jaarmarktLees meer
 
 
Duitsland wil onze eieren nietLees meer
 
 
Groei economie eurozone 0,6%Lees meer
 
 
Bestuurders van het bedrijf Chickfriend blijven nog 2 weken in voorarrestLees meer
 
 
Met Amazone PanteraPlus de bergen inLees meer
 
 
Geharmoniseerde consumptieprijsindex - juli 2017 Lees meer
 
 
In de toekomst uitsluitend nog ziekteresistente aardappelvariëteitenLees meer
 
 
Nederland exporteerde ruim 1,07 miljoen ton uien in seizoen 2016/2017Lees meer
 
 
FrieslandCampina meldt reorganisatieLees meer
 
 
Brugse aannemer Wim Desmet zit 20 minuten vast onder graafmachine van 1,3 tonLees meer
 
 
Kabinet meldt 'economisch sterk Nederland'Lees meer
 
 
„Monsanto wijzigde tekst in wetenschappelijke studie over onkruidgif glyfosaat”Lees meer
 
 
'Invoer eiwitrijke grondstoffen voor veevoeder zal noodzakelijk blijven'Lees meer
 
 
Pluimveehouder past innovatieve Anoxia-methode toe bij euthanaseren veestapelLees meer
 
 
Zwaardere hyacinten- en krokusbollen na toepassing mycorrhizae productenLees meer
 
 
Dieven verdwijnen met 25 paardenzadelsLees meer
 
 
Noord-Frankrijk blijft kurkdroogLees meer
 
 
Welke groenbemesters nog laat zaaien?Lees meer
 
 
Albert Heijn ruziet met Bel GroupLees meer
 
 
40.000 kippen omgekomen bij brand in SwifterbantLees meer
 
 
Speciaalbier helpt de omzet bij CarlsbergLees meer
 
 
Ruim 28 miljoen fipronil-eieren in DuitslandLees meer
 
 
Blikseminslag en wateroverlast tijdens hevig onweerLees meer
 
 
Uniekaas verkochtLees meer
 
 
Is meer zweten meer calorieën verbranden?Lees meer
 
 
Zomerse tussendagLees meer
 
 
Geen grensposten in Noord-Ierland na brexitLees meer
 
 
Pannenkoeken met fipronil naar HongarijeLees meer
 
 
CBOT: daling termijnnoteringenLees meer
 
 
Geen fipronil gevonden in vlees legkippenLees meer
 
 
Fipronil: resultaten bijkomende actiesLees meer
 
 
„Euro meer waard dan Britse pond”Lees meer
 
 
Nog 21 pluimveebedrijven geblokkeerd na fipronilcrisisLees meer
 
 
Lustrumviering: 85 jaar veredeling op ILVOLees meer
 
 
Studiedagen, vergaderingen en demo'sLees meer
 
 
Weerbericht voor de landbouwLees meer