Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 21 apr 2017 10:57 

Agrovoedingsindustrie krijgt eigen speerpuntcluster


Na grondige evaluatie door het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) maakte Vlaams minister van Economie en Innovatie Philippe Muyters gisteren bekend dat de agrovoedingsindustrie een eigen speerpuntcluster krijgt toegewezen met Flanders’ FOOD, het huidige innovatieplatform voor de Vlaamse voedingsindustrie, als centrale spil.

FEVIA Vlaanderen, de federatie van de Vlaamse voedingsindustrie, is tevreden met deze erkenning waardoor de grootste industriële sector van Vlaanderen ook koploper in innovatie kan blijven.

“De voedingsindustrie is niet alleen een belangrijke economische speler in Vlaanderen, ook op het vlak van innovatie heeft de sector de voorbije jaren grote stappen gezet. Met de ondersteuning van deze speerpuntcluster bundelen we de innovatieve kracht van onze bedrijven en kenniscentra om de competitiviteit van de voedingssector nog te versterken en onze plaats aan de wereldtop te verankeren”, stelt Vlaams minister van Economie en Innovatie Philippe Muyters nog.

De vernieuwde speerpuntcluster blijft KMO’s ondersteunen om samen te innoveren rond gemeenschappelijke thema’s, maar zet nu ook in op internationale samenwerking en (industrieel gericht) strategisch basisonderzoek. Voor Flanders’ FOOD staat samenwerking met alle actoren dan ook centraal om via innovatie de competitiviteit van de sector te stimuleren.

Investeren in producten met toegevoegde waarde
Vlaamse voedingsbedrijven groeien door export maar voelen internationaal de hete adem van concurrenten in de nek. De sector verwacht dat de erkenning van een eigen speerpuntcluster met internationale focus kan helpen om in Vlaanderen het innovatieklimaat aan te wakkeren en de competitiviteit van de bedrijven te versterken. Met 157.553 directe en indirecte arbeidsplaatsen is de voedingsindustrie de grootste industriële werkgever in Vlaanderen. Dankzij het kwaliteitsimago van Belgische voeding, dat de sector zelf promoot met het merk "Food.be – Small country. Great food.” – scoren Vlaamse voedingsbedrijven de voorbije jaren op export, gesteund door Flanders Investment & Trade. Mede daardoor trokken investeringen in de Vlaamse voedingsindustrie aan tot bijna 1 miljard euro.

Toch ziet Jan Vander Stichele, voorzitter van FEVIA Vlaanderen en van Flanders’ FOOD, een noodzaak om te blijven investeren in innovatie: “We mogen niet op onze lauweren blijven rusten. Het productievolume van de Vlaamse voedingsindustrie steeg de voorbije jaren sterker dan de omzet, wat betekent dat er druk is op de prijzen. We moeten dus streven naar producten met meer toegevoegde waarde. Net daarom is het zo belangrijk dat Vlaamse bedrijven blijven investeren in innovatie en toegang hebben tot de juiste kennis en expertise. Door de erkenning van de speerpuntcluster krijgen de bedrijven in de cluster rond Flanders’ FOOD hierbij een meer dan belangrijk duwtje in de rug.”

Samenwerking op alle niveaus
De traditionele voedselketen van landbouwer naar eindconsument evolueert steeds meer naar een complex ecosysteem van partners die elkaar wederzijds beïnvloeden. Daarbinnen heeft de voedingsindustrie een essentiële rol en wordt het belang van samenwerking groter, ook op het vlak van innovatie. “Flanders’ FOOD wil de facilitator zijn van samenwerking in alle mogelijke vormen. We willen voedingsbedrijven helpen om elkaar te versterken binnen het ecosysteem rond de agrovoedingsindustrie. Daarvoor gaan we nog intensiever samenwerken met Vlaamse kennisinstellingen maar ook met innovatiepartners uit andere sectoren, zoals de primaire sector, de machinebouw, de gezondheidssector of producenten van verpakkingen. Flanders’ FOOD zal met andere woorden nog meer de krachten bundelen voor voedingsbedrijven,” aldus Inge Arents, algemeen directeur bij Flanders’ FOOD.

Die ruimere ambitie van Flanders’ FOOD vertaalt zich concreet in 4 strategische doelstellingen om via samenwerking innovatie te stimuleren. Flanders’ FOOD zal ten eerste blijven inzetten op acties om KMO’s en minder R&D intensieve bedrijven toegang te geven tot kennis om te innoveren. Zo krijgen alle voedingsbedrijven de nodige steun om competitief te blijven en om maatschappelijke uitdagingen rond duurzaamheid of de relatie tussen voeding en gezondheid aan te pakken.

Daar bovenop komt nu meer aandacht voor een lange termijn benadering waar alle types onderzoek aan bod kunnen komen; van strategisch basisonderzoek tot demonstratieprojecten. Hier is de intensieve samenwerking met kennisinstellingen cruciaal. Naast deze twee kennisgedreven doelstellingen zijn er ook twee business gedreven doelstellingen. Zo zal Flanders’ FOOD Vlaamse bedrijven enerzijds ondersteunen in hun productinnovaties en - lanceringen en anderzijds stimuleren tot cross sectoriële samenwerking over de grenzen heen, tot en met het opzetten van nieuwe waardeketens.



  Nieuwsflash
 
Monitoring Aflatoxin(e) B1 - maïs /maize Lees meer
 
 
Agroforestrykennis verbonden met Europees netwerk ‘AFINET’ (Agroforestry Innovatie Netwerken)Lees meer
 
 
Derde kwartaalrapportage Nederlands fosfaatreductieplanLees meer
 
 
Nederlandse wildplukkers willen duidelijke regelsLees meer
 
 
Wereldrecord zwaarste wortel verbrokenLees meer
 
 
Minister Crevits verdubbelt budget voor begeleiding kwetsbare leerlingen Lees meer
 
 
VS oogst meer zoete bio-aardappelenLees meer
 
 
Europarlementsleden willen glyfosaatverbod tegen eind 2020Lees meer
 
 
Sunions maken debuut op PMA Fresh Summit: eerste traanvrije uienLees meer
 
 
Nederlands verzet tegen Waalse zinkmijnLees meer
 
 
Buurt is overlast aardappelhandel Dinteloord zatLees meer
 
 
Zaaiomstandigheden tarwe verbeterenLees meer
 
 
Richard Soepenberg, Frunet: "Overproductie dreigt bio"Lees meer
 
 
Klimaatverandering deed Egyptische dynastie instortenLees meer
 
 
Biotechdag 2017 zoomt in op voedingLees meer
 
 
Grootschalige productie in insectenboerderijen via automatiseringLees meer
 
 
Mooi weer vandaagLees meer
 
 
Zo verleiden de bloemetjes de bijtjesLees meer
 
 
Moeten we genetische tests verplichten?Lees meer
 
 
EU-top komt op gangLees meer
 
 
De pompoenen van Wim Willems uit MerchtemLees meer
 
 
Farmertronics crowdfundingsactie voor autonome trekkerLees meer
 
 
Raad van State vernietigt omgevingsvergunning voor mestverwerking Lees meer
 
 
Burgemeester van Balen teleurgesteld na overleg met minister WeytsLees meer
 
 
FAO luidt noodklok over de Panamaziekte bij bananenLees meer
 
 
UNIZO over halvering carensmaand zelfstandigen: "Dit zal veel schrijnende toestanden vermijden."Lees meer
 
 
Minder zon zit Sligro dwarsLees meer
 
 
3 karren met snoepgoed gestolen en in het water gegooid Lees meer
 
 
Meer vee geslacht met Beter Leven keurmerkLees meer
 
 
Melk: 'een mensenrecht in Afrika'Lees meer
 
 
“Nieuw statuut, tussen werknemer en zelfstandige in, kan meer jobs opleveren”Lees meer
 
 
Banken, doe meer aan brandveiligheid stallen’Lees meer
 
 
Tuinbouwer laat je zo veel boontjes plukken als je kan dragenLees meer
 
 
Het aanvullend pensioen in de vlasbereidingLees meer
 
 
Standaard tarwe: zwakkere noteringLees meer
 
 
Jaagpaden en speedpedelecsLees meer
 
 
Meer wildebloemenweiden sinds verbod op pesticiden voor openbare besturen Lees meer
 
 
"Teleurstellende resultaten van het vijfde Mestactieplan"Lees meer
 
 
Overheid hoopte te polsen naar mening Belg over overstap naar groene energieLees meer
 
 
Stand van zaken met betrekking tot de Vlaamse klimaatdoelstellingenLees meer
 
 
Spanje razend op BelgiëLees meer
 
 
Solidariteitsfonds voor de sanering van rivierbodems Lees meer
 
 
Groen(tjes)dak op supermarkt Delhaize Boondael in ElseneLees meer
 
 
Groen en Schauvliege in de clinch over oppervlakte bossenLees meer
 
 
‘Tytgat Chocolat’ wint Diversiteitsprijs in CannesLees meer
 
 
Einde nazomerLees meer
 
 
Antigifcentrum waarschuwt voor giftige paddenstoelenLees meer
 
 
Kindersterfte iwereldwijd zo goed al gehalveerd Lees meer
 
 
Studiedagen, vergaderingen en demo'sLees meer
 
 
CBOT: verdere dalingenLees meer
 
 
Waarheen met ons vleesvee?Lees meer
 
 
Kamp waarschuwt voor uitbreiding melkveestapelLees meer
 
 
Product op basis van metalaxyl-M toegelaten tegen valse meeldauw in zaaizaad van suikerbieten Lees meer
 
 
Studiedag gebiedsgerichte plattelandsontwikkelingLees meer
 
 
Weerbericht voor de landbouwLees meer