Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 15 apr 2017 09:18 

Hoe een kater verhelpen?


De een zweert bij koffie, de ander bij eieren met spek en een volgende houdt het op water, veel water. Iedereen heeft zo zijn eigen manier om een kater te bestrijden. Maar wat werkt echt?

Opmerkelijk genoeg leggen onderzoekers zich pas een jaar of tien toe op het kater-vraagstuk. Wetenschappelijk onderzoek naar alcohol en alcoholgebruik richtte zich vooral op de verslavende werking, niet op de vraag hoe je de zelf veroorzaakte malaise kan bestrijden.

Gelukkig is er sinds 2009 een groep internationale wetenschappers, die onder de naam Alcohol Hangover Research Group meer licht op de kwestie laat schijnen. Oprichter van de groep is de Nederlandse psychofarmacoloog Joris Verster (Universiteit Utrecht).

De belangrijkste bevinding zal katerlijders wereldwijd echter teleurstellen. Behalve geheelonthouding (of gematigd consumeren) bestaat er eigenlijk geen anti-katermiddel, aldus Verster.

Volksgeloof stelt een kater vaak gelijk aan uitdroging (vandaar water drinken als remedie), maar dit blijkt niet helemaal te kloppen. Het hormoon vasopressine, dat de vochthuishouding reguleert wordt door alcoholinname onderdrukt, dat klopt. Maar het mineraalniveau in het lichaam, dat samenhangt met een goede vochthuishouding is bij katerlijders niet aangetast.

Water drinken op de Day After helpt tegen een droge mond en dorst, zegt Verster, maar klachten zoals het lusteloze gevoel, de algehele malaise, het haperende geheugen en de afgenomen reactiesnelheid knappen er niet van op.

Hoofdpijn, misselijkheid, braken, buikpijn en vermoeidheid zijn allemaal het gevolg van de aanwezigheid van acetaldehyde in je lichaam.

Het lichaam ziet alcohol als gif, als een kwaadaardige indringer, waartegen actie moet worden ondernomen. De hormoonhuishouding slaat op hol en het immuunsysteem komt in actie (in het lichaam van mensen die flink hebben gedronken worden ontstekingseiwitten gevonden).

Alcohol is een tamelijk klein molecuultje dat zich gemakkelijk door het lichaam verspreidt. Zo snel dat al na een minuut of tien een herseneffect waar te nemen is: loomte, ontspanning en vaak ook de wens tot meer.

Via de maag gaat alcohol naar de dunne darm. Die neemt de rest op. Binnen een uur zit het in je bloedvaten en dan gaat de schoonmaakmachine, oftewel de lever, ermee aan de slag. Met behulp van het enzym ADH (alcoholdehydrogenase) zet de lever alcohol om in acetaldehyde. De meest geaccepteerde theorie is dat dit het stofje is waarvan je je zo beroerd wordt. Hoofdpijn, misselijkheid, braken, buikpijn en vermoeidheid zijn allemaal het gevolg van de aanwezigheid van acetaldehyde in je lichaam. Per glas is het gemiddelde lichaam anderhalf uur zoet met het afbreken van de alcohol.

Opmerkelijk genoeg blijkt het moment dat alle alcohol weer uit het lichaam vertrokken is (zo'n tien tot twaalf uur na het laatste drankje) juist het hoogtepunt (lees: dieptepunt) van de kater te zijn. Dan is het dus niet meer de afbraak van acetaldehyde die voor ellende zorgt. Wat wel, weten de onderzoekers nog niet exact.

Bananen, cola met een scheutje lauw bier of een Chinees kruidenextract? Spijtig genoeg kunnen de wetenschappers de katerlijders (nog) geen verlossend antwoord bieden. Het onderzoek staat nog in de kinderschoenen, benadrukt Verster.

Het meeste onderzoek naar huis-, tuin- en keukenmiddeltjes tegen een kater is niet dubbelblind en gerandomiseerd en daarmee niet betrouwbaar. In een studie uit 2012 met knaagdieren lieten twee Amerikaanse onderzoekers (UCLA) zien dat een plantaardige stofje met de naam dihydromyricetine (het komt voor in de plant Hovenia dulcis en wordt in Azië al eeuwenlang gebruikt tegen katers) de verslavende werking van alcohol doet afnemen. Er was ook een bij-effect: de ratten in de studie leken minder last te hebben van katerklachten. Veelbelovend? Een studie bij mensen moet nog volgen.



  Nieuwsflash
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer