Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Vorig ArtikelVorig artikel Volgend artikelVolgend Artikel

 17 feb 2017 12:32 

"Misbruik in detachering oplossen met duurbeperking en belasting: terecht doelwit, foute munitie"


Het aantal buitenlanders dat in België werkt via het systeem van detachering is nog nooit zo hoog geweest. De laatste vijf jaar is het aantal verdubbeld, zo gaf Staatssecretaris voor Sociale fraudebestrijding De Backer mee. In een reactie riep Kamerlid Raskin (N-VA) op om de duur van detachering gevoelig te verlagen en een alternatief belastingssysteem te voorzien om de sociale zekerheidskloof, waardoor vooral Oost-Europeanen Ďonder de prijsí kunnen werken te omzeilen.

“Terecht doelwit, verkeerde munitie,” zo concludeert Tom Vandenkendelaere (CD&V) die het dossier opvolgt in het Europees Parlement. “Oneerlijke concurrentie kan echt niet maar niet elke gedetacheerde is een Poolse loodgieter. Verre van. En elke gedetacheerde extra belasten komt de facto neer op het buitensluiten van buitenlandse expertise. Het is innovatieve verarming en daar doe ik niet aan mee. Dé kernvraag moet zijn: hoe zorgen we dat de verloning correct en competitief is. En hoe zorgen we dat de sociale zekerheidsregels worden gecoördineerd. Europa moet dit oplossen.”
Het is belangrijk dat er nuance wordt gebracht in het debat. Het overgrote deel van die gedetacheerde werknemers zijn geen Poolse loodgieters, maar hooggeschoolde Nederlanders of Fransen die expertise leveren in pakweg de chemiesector. Ga je die mensen ook verhinderen om langer dan zes maanden te werken? Ook de zogenaamde fiscale truc om een aparte belasting te heffen die overeenkomt met wat ze zouden betalen aan sociale zekerheid is, lijkt slim en logisch maar dat is het helemaal niet. Dit zou inhouden dat bv. een gedetacheerde Belgische ingenieur in alle landen waar hij gewerkt heeft, zou moeten aankloppen om zijn pensioenrechten te kunnen innen. Dit is een administratieve nachtmerrie.

We moeten ook eerlijk durven stellen dat, in de bouw bijvoorbeeld, de marge voor werkgevers niet zo groot is om lokale stielmannen te vinden. In mijn regio Kortrijk-Roeselare waren er in januari meer vacatures dan werklozen. Het percentage werklozen ligt op 5,1%. Meer dan de helft van die mensen is minder dan een jaar werkloos en bevindt zich dus vaak ‘tussen twee jobs’. De werkgevers zijn hier duidelijk: ze vinden geen geschikt personeel. Gedetacheerde buitenlanders vullen voor een deel dat gat in.

Vandenkendelaere: “Dat wil niet zeggen dat er geen misbruik is. En dat wil zeker niet zeggen dat het systeem goed werkt. Er is oneerlijke concurrentie en dat moet worden aangepakt. Maar we moeten dit slim doen, niet soloslim. Op Europees niveau zijn de onderhandelingen volop aan de gang. Daar heeft men door dat concentreren op een verkorting van de duur op zich contraproductief is. Je kunt niet alle detacheringsopdrachten over dezelfde kam scheren. Sommige gespecialiseerde gedetacheerden moeten de kans krijgen een langdurige opdracht te vervullen. Wat wij willen is dat, ongeacht het statuut, de verloning, of liever nog, de remuneratie, op hetzelfde niveau gebeurt. In elk sector.” 

De bouw heeft al maatregelen genomen door niet enkel het minimumloon op te leggen maar ervoor te zorgen dat zaken als weerverlet ook moeten worden vergoed aan buitenlandse bouwvakkers. Dat is al een stap vooruit. Deze aanpak maakt nu deel uit van het pakket dat voor alle sectoren moet gelden en dat op dit moment op tafel ligt van de Raad.  Nieuwsflash
 
CBOT: granen onder lichte druk de week uitLees meer
 
 
Beursnotering staat vast op initiatiefloze varkensmarktLees meer
 
 
Uur in de schuurLees meer
 
 
Uitdagingen bij de vleetLees meer
 
 
Studiedagen, vergaderingen en demo'sLees meer
 
 
Weerbericht voor de landbouwLees meer