Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Vorig ArtikelVorig artikel Volgend artikelVolgend Artikel

 17 feb 2017 11:59 

Sint-Truiden verwijdert rubberkorrels omwille van gezondheidsrisico's


De stad Sint-Truiden neemt het zekere voor het onzekere en zal de rubberkorrels op haar kunstgrasvelden verwijderen. Dat is het resultaat van een groot onderzoek dat de stad voerde in samenwerking met professoren, laboranten en toxicologen. "We vervullen een pioniersrol en krijgen nu al vragen van steden, gemeenten en clubs die hetzelfde willen doen", stelt schepen van sport Carl Nijssen (CD&V) bij Het Laatste Nieuws.

De commotie rond de rubberkorrels ontstond vorig jaar, toen er werd gesuggereerd dat de zogenaamde polycyclische aromatisch koolwaterstoffen (PAK's) kankerverwekkend zouden zijn. "We vroegen als stad meteen de informatie op omdat er vragen van ouders en clubs kwamen. De studies van onder meer de FIFA, het Nederlands ministerie van Volksgezondheid en een Londense universiteit bleken geruststellend. Wetenschappelijk was het risico verwaarloosbaar, maar nog niet alles was onderzocht. Sommige dingen hadden meer tijd nodig", aldus Nijssen.

De stad liet het daar niet bij en ging zelf te rade  bij professoren en onderzoekers. "Als lokale overheid namen we onze verantwoordelijkheid en namen we ook contact op met het laboratorium in onze stad. Daar werden de staalnames onderzocht en men stelde verhoogde concentraties vast van een aantal producten die in de korrels zaten en op kankerverwekkende zaken wezen. We vroegen aan de bekendste toxicoloog van het land Jan Tytgat om advies. Er werd geconcludeerd dat er wel wat in de korrels zat, maar op basis van wat wetenschappelijk geweten is, bleef het gezondheidsrisico beperkt en verwaarloosbaar. Meer onderzoek is nodig, wat bijvoorbeeld met het contact tussen de korrels en wonden? Wat op zonnige dagen?"

Het signaal voor de stad om een drastische beslissing te nemen. "We zullen op korte termijn de korrels verwijderen en op zoek gaan naar een alternatief. Dan kan kurk zijn, maar we onderzoeken ook andere opties. We gaan dus een nieuw product gebruiken waarvan we zeker zijn dat het veilig is. Gezondheid is voor ons ontzettend belangrijk en we willen de indicaties nu niet negeren en binnen een jaar horen dat het toch schadelijk is. We nemen een voortrekkersrol en willen al onze informatie en kennis delen", onderstreept Nijssen.

Voor alle duidelijkheid: voetbalploeg Sint-Truiden staat los van de stad en liet vorig jaar de rubberkorrels al vervangen door korrels van natuurlijk materiaal. Op de trainingsvelden liggen wel nog korrels.  Nieuwsflash
 
CBOT: granen onder lichte druk de week uitLees meer
 
 
Beursnotering staat vast op initiatiefloze varkensmarktLees meer
 
 
Uur in de schuurLees meer
 
 
Uitdagingen bij de vleetLees meer
 
 
Studiedagen, vergaderingen en demo'sLees meer
 
 
Weerbericht voor de landbouwLees meer