Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Vorig ArtikelVorig artikel Volgend artikelVolgend Artikel

 11 feb 2017 11:19 

In eerste rang vrouwen worden vegetariër


Als het om vegetarisme gaat, zijn de vrouwen het sterke geslacht: voor elke vegetarische man in Vlaanderen lopen er gemiddeld vier vrouwelijke ‘veggies’ rond. Dat blijkt uit een enquête uitgevoerd op vraag van onder meer EVA vzw. De verklaring: vrouwen blijven graag gezond, mannen lijken graag op de boekjesmodellen. En die staan vaak achter een barbecue. “Dat cliché blijft wijdverspreid”, zeggen experts.

In het onderzoek werden 1.000 mensen be­vraagd. Daarbij viel vooral op hoe oververte­genwoordigd vrouwen zijn bij de vegetari­sche Vlamingen, met maar een klein aandeel­tje mannen. "Daar zijn we toch van geschrok­ken", zegt Nena Baeyens van EVA vzw. “Ook van onze leden blijkt 80 procent vrouwelijk te zijn. Ik had geen idee dat dat cijfer zo hoog lag.”

Maar het klopt wel, dat bevestigt ook slager en vleeskoning Hendrik Dierendonck. "Laat ons zeggen dat vlees vaak een mannenzaak blijft. Zij bezoeken onze site het meest, en we zien ook mannelijke klanten die in de zo­mer 100 kilometer rijden om een stukje vlees voor op de barbecue te komen kopen. Als een soort uitje naar de beenhouwer. We komen ook weleens vrouwen tegen die zeg­gen dat ze thuis weinig vlees eten, maar vlees komen kopen om hun man te plezie­ren.”

Mannen blijven dus gehechter aan het stoof­vlees op hun frietjes dan vrouwen. Allemaal door een vleesgeworden cliché. “Het idee bestaat nog steeds dat je vlees nodig hebt om een stoere, kloeke man te zijn", zegt Nena Baeyens. “Het zijn meestal mannen die in de reclameboodschap achter de barbe­cue staan om grote stukken vlees te grillen. Tegelijk zijn vrouwen vaak een beetje meer bezig met thema's als dierenwelzijn, milieu en gezondheid. Net de belangrijkste motiva­ties om vegetariër te worden.”  Nieuwsflash
 
CBOT: granen onder lichte druk de week uitLees meer
 
 
Beursnotering staat vast op initiatiefloze varkensmarktLees meer
 
 
Uur in de schuurLees meer
 
 
Uitdagingen bij de vleetLees meer
 
 
Studiedagen, vergaderingen en demo'sLees meer
 
 
Weerbericht voor de landbouwLees meer