Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Vorig ArtikelVorig artikel Volgend artikelVolgend Artikel

 05 feb 2017 18:12 

Evolutie antibioticaresistentie


Zowel in de diergeneeskunde als in de humane geneeskunde is de toegenomen antibioticaresistentie een groot probleem. Op diergeneeskundig vlak leidt die resistentie er vooral toe dat therapieën niet meer werken, met als gevolg verhoogde kosten door bv. verlies van dieren, verminderde productiviteit, enz. De antibioticagevoeligheid van bacteriën kan sinds juli 2016 enkel nog bepaald worden in een BELAC (Belgische Accreditatieinstelling) of een equivalent geaccrediteerd laboratorium.

Ook DGZ beschikt over de nodige accreditatie om antimicrobiële resistentie na te gaan. Op die manier kan bepaald worden welke antibiotica al of niet nog kunnen aangewend worden bij de behandeling van een bacteriële infectie.

DGZ heeft de gegevens gebundeld van de gevoeligheidsbepalingen (antibiogrammen) over verschillende periodes. Zo kunnen we een beeld schetsen van de evolutie in de antibioticaresistentie van de pathogene kiemen die geïsoleerd worden bij verschillende diersoorten (varken, herkauwers, pluimvee, konijn en duif). De SIR-overzichten (telkens voor 2016) geven aan voor welke antibiotica die specifieke kiem het meest gevoelig is.

De schematische voorstelling per diersoort en per pathogeen vindt u hier.

   Nieuwsflash
 
CBOT: granen onder lichte druk de week uitLees meer
 
 
Beursnotering staat vast op initiatiefloze varkensmarktLees meer
 
 
Uur in de schuurLees meer
 
 
Uitdagingen bij de vleetLees meer
 
 
Studiedagen, vergaderingen en demo'sLees meer
 
 
Weerbericht voor de landbouwLees meer