Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 14 sep 2010 16:04 

IFEST 2010: Duurzaam event stelt milieu en energie centraal


IFEST nadert met rasse schreden. Nog minder dan twee maanden te gaan tot de professionele bezoeker de meest recente kennis kan vergaren op deze vooruitstrevende vakbeurs voor de milieu-, energie- en technologiesector.
Het wordt het ideale moment om andere professionals te ontmoeten, om te overleggen, om nieuwigheden te ontdekken en om te netwerken. Dit niet alleen met binnenlandse, maar evenzeer met internationale bedrijven die goed vertegenwoordigd zijn op IFEST.

De milieu- en energiesectoren en de openbare besturen komen uitgebreid aan bod in de verschillende lezingen en seminaries.

Zaakvoerders en bedrijfsleiders vertegenwoordigen meer dan een derde van alle bezoekers. Ook professionals uit de overheid zijn ruim vertegenwoordigd. Niettegenstaande de crisis overal toesloeg, groeit IFEST met ruim 10%. De beursoppervlakte neemt toe van 3.700m² naar ongeveer 4.000m².

Verzamelplaats voor duurzame ondernemers

Weinig problemen staan vandaag zo hoog op de internationale agenda als het efficiënt gebruik van de uitputbare energiebronnen. De Kyoto-normen zijn al lang geen ver van ons bed show meer, maar iedere onderneming moet nu zijn plicht opnemen. Duurzaam ondernemen en op een duurzame manier gebruik maken van energie zijn dan ook hot topics. Deze onderwerpen bieden de mogelijkheid om op een positieve manier na te denken over maatschappelijk verantwoord ondernemen. IFEST verzamelt gedurende deze driedaagse vakbeurs alle betrokken partijen uit de milieu- en energiesector en uit de overheid die structurele oplossingen, innovaties en duurzame technieken presenteren. Op  IFEST 2010 worden vraag en aanbod samen gebracht.

Bedrijven hebben duidelijk een vernieuwde interesse voor milieu- en energie issues. De vele raakvlakken tussen milieu, energie, mobiliteit, en economie zorgen voor nieuwe uitdagingen die ruimschoots aan bod komen tijdens IFEST.

Seminarieprogramma

IFEST 2010 wil de beurs koppelen aan een actueel seminarieprogramma met cleantech als rode draad. Op drie dagen komen alle facetten van duurzaam ondernemen aan bod, aangevuld met voldoende netwerkmomenten. Vooraanstaande beroepsfederaties, opleidingsorganisatoren en exposanten bundelen de krachten met een ijzersterk seminarieprogramma als resultaat. De seminaries vinden plaats in de seminarieruimtes op de beursvloer. Hieronder een overzicht:

1.    Dag van het milieu: 26 oktober

Seminariethema: Milieu

2.    Dag van de overheid: 27 oktober

Seminariethema: Openbare besturen

3.    Dag van de energie: 28 oktober

Seminariethema: Energiezorg

Een gedetailleerd seminarieprogramma is te vinden op www.ifest.be.

Openingsseminarie: Point of no return

In oktober gaat IFEST van start met een seminarie waarin het thema “CO2-besparing bij bedrijven” uitvoerig wordt besproken en toegelicht. Met toonaangevende sprekers uit de praktijk, wil het openingsevent ieders ogen op dit vraagstuk vestigen.

Het openingscongres wordt georganiseerd door 2Mpact nv, in samenwerking met UMEO (de nieuwe milieukoepel bestaande uit FEBEM, VMC, VEB en OVB) en Argus, het milieupunt van de KBC.

De titel van het openingscongres luidt: “Point of no return: De definitieve doorbraak van de groene economie”.

De strijd tegen de klimaatverandering staat vandaag hoger dan ooit op de maatschappelijke agenda. Nagenoeg iedereen is ervan overtuigd dat er een omslag nodig is naar een duurzame economie,  naar minder CO2-emissies en een efficiënter gebruik van grondstoffen en energie. De organisatoren  van het congres bekijken de opportuniteit van de groene economie vanuit een technische invalshoek.

Fundamentele bijsturingen zijn nodig om een duurzame economie vorm te geven, ondernemers zijn steeds meer bereid om deze transitie te maken. De opportuniteiten die de omslag naar een koolstofarme economie met zich meebrengen zijn legio: nieuwe sectoren en markten, een nieuwe dynamiek en nieuwe kansen om zich als duurzaam ondernemer te profileren.

Waar innovatieve bedrijven in de groene economie vroeger als pioniers beschouwd werden, spreken we vandaag over een proven concept. Duurzaam investeren en ondernemen is goed voor het milieu, draagt bij tot een aangename werkomgeving en weegt positief door in de economische balans. Vlaanderen beschikt ondertussen over een groot aantal milieuprofessionals en voorbeeldbedrijven die verder willen gaan op de ingeslagen weg. We staan op een keerpunt.

Het congres focust op de kansen en bedreigingen die voor ons staan. De  prominente sprekers uit binnen- en buitenland maken tijdens deze conferentie de balans op van de succesfactoren voor een duurzame economie.

Programma

9u30:           Verwelkoming door Hubert David (voorzitter van ARGUS, milieupunt
van de KBC)

9u40:           Het economisch belang van een ambitieus klimaatbeleid voor de EU,
Luc Bas (The Climate Group - Brussel)

10u00:         De carbon footprint van de Vlaamse industrie, Frederic Chomé (Factor
X, The Climate Consulting Group)

10u30:         Recente trends in de hernieuwbare energiemarkt – van niche naar
mainstream,  Geert Palmers (CEO 3E)

11u10:         Een duurzame chemie als deel van een totale oplossing, Frank Coenen
(CEO Tessenderlo Chemie)

11u40:         International policy for CO2 remediation, William Neale (Member of
cabinet of EU commissioner for the Environement Janez Potocnik

12u25:         UMEO, eindelijk een belangenkoepel voor alle bedrijven die werken in
de milieu-economie! Werner Annaert (UMEO)

Kijk op www.ifest.be/congres voor meer informatie over het openingscongres.

Internationale aanwezigheid

Milieuzorg is niet langer alleen van nationaal, maar eveneens van internationaal belang. In dit kader verwelkomt IFEST landen van buiten de Benelux.

West Midland uit Groot-Brittannië en een collectieve groepsstand van Frankrijk en Tsjechië zijn slechts enkele van de internationale exposanten.

IFEST en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Duurzaam ondernemen kadert binnen een zeer breed perspectief. Initieel brengt de toepassing in de praktijk een meerkost met zich mee op korte termijn, maar de voordelen op lange termijn voor zowel de onderneming als voor zijn omgeving leggen veel meer gewicht in de balans. Het begrip rond maatschappelijk verantwoord ondernemen is in opmars en manifesteert zich op IFEST.

Een verschuiving van traditionele milieubeurs naar een beurs met nieuwe accenten is zichtbaar. De nadruk ligt op energie en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Bewijs hiervoor is de aanwezigheid van o.a. Electrabel en SITA.

Als CO2-neutrale vakbeurs liet organisator Artexis een ‘carbon footprint’-estimatie uitvoeren door CO2logic. Emissies van verlichting, verwarming en ventilatie worden zoveel mogelijk beperkt. Andere initiatieven om de CO2-uitstoot te beperken zijn:

  • een duurzaamheidscan i.s.m. Beco, adviesbureau voor duurzame ontwikkeling.
  • een zonnestroominstallatie op de beurshallen van Flanders expo, produceert een hoeveelheid stroom die overeenkomt met het verbruik van ongeveer 454 gezinnen.  Dit beperkt de CO2-uitstoot met 2.800.
  • een CO2-scan uitgevoerd door SITA. De huidige verwerking van bedrijfsafval in 2009 levert Flanders expo ten opzichte van 1990 een besparing op van 786 ton CO2 per jaar.
  • de recuperatie van regenwater en het gebruik van biologisch afbreekbaar tapijt.
  • IFEST dingt mee naar de titel ‘groenste event in Vlaanderen’ met de GroenEvent Award 2010 van OVAM.

IFEST hoopt hiermee het goede voorbeeld te geven aan zowel standhouders als bezoekers.

Innovatietraject

Innovaties die ecologisch ondernemen bij bedrijven stimuleren en ondersteunen, worden voorgesteld aan een ruim publiek van milieuprofessionals. Een selectie van primeurs wordt traditiegetrouw gebundeld in het innovatietraject. Een vakjury beloont daarna het beste project met de IFEST innovatie-award. Vanaf 20 september komen de dossiers van de kandidaten online op de IFEST website.

De uitreiking van de award vindt plaats op dinsdagavond 26 oktober op het cateringpunt van hal 8. 

PRAKTISCH 

Datum:                

Van dinsdag 26 tot en met donderdag 28 oktober 2010

Openingsuren:      

Dinsdag van 10u00 tot 18u00

Woensdag van 10u00 tot 20u00 (nocturne)

Donderdag van10u00 tot 18u00

Plaats:                   

Flanders Expo, Maaltekouter 1 - 9051 Gent

Toegangsprijs:        

De toegang is gratis voor professionele bezoekers na registratie. Beurscatalogus is gratis te verkrijgen aan de ingang.

E-mail:                 

ifest@artexis.com

Website:              

www.ifest.be

Bezoekersinfo:     

Flanders Expo – Tel: 09/241.92.11

Exposanteninfo:    

Deelnemen als exposant kan vanaf €2.410. Meer informatie op www.ifest.be, of neem vrijblijvend contact op met Jeroen van Wijk: +32 (0)52 52 63 46 of info@amanti.be.  Nieuwsflash
 
Actie 12-12 heeft al meer dan € 2 miljoen ingezameldLees meer
 
 
Luminus wil twee windmolens van 180 meter hoog in HandzamevalleiLees meer
 
 
Nieuw ras rode klaver op de Belgische rassenlijstLees meer
 
 
Suikerprijs meldt lanzaam herstelLees meer
 
 
Uitbetaling saldo basisbetaling, premie voor jonge landbouwers, premie voor vergroening Lees meer
 
 
Beredeneerde drijfmesttoepassing in de graanteeltLees meer
 
 
Lier blaast koud en warm rond volkstuintjesLees meer
 
 
Activiteitenverslag ILVO van 2016 Lees meer
 
 
Brexit wordt een helse opgaveLees meer
 
 
Nieuwe rassen Engels raaigras op de Belgische rassenlijstLees meer
 
 
Paardenprocessie in Hakendover wint aan kracht met paardenbier 7PKLees meer
 
 
Verslaafde papegaaien en antilopen vreten Indiase opiumboeren armLees meer
 
 
Uitbetaling crisismaatregel vermindering melkproductieLees meer
 
 
De Vlasmarkt in doorsnee positiefLees meer
 
 
Aardappelnoteringen vast tot stijgendLees meer
 
 
"Handel met Groot-Brittannië zo eenvoudig mogelijk houden"Lees meer
 
 
"Israëlisch aardappelseizoen duurt nog tot eind juni"Lees meer
 
 
Lidl opent vijfde Belgische distributiecentrumLees meer
 
 
Albert Heijn winkel in Wemmel Lees meer
 
 
Adviezen van het Wetenschappelijk ComitéLees meer
 
 
Qatar importeert 12% meer groente en fruitLees meer
 
 
Invoer uit derde landen van pluimvee en broedeierenLees meer
 
 
Volop zaai- en pootwerk op de Benelux akkersLees meer
 
 
"Aardbeienprijs nog te hoog voor export"Lees meer
 
 
GAIA en Animal Rights niet te spreken over uitbreidingsplannen slachthuis TieltLees meer
 
 
Directeur Huishan Dairy, partner FrieslandCampina, verdwenen met de noorderzonLees meer
 
 
Tips die kunnen helpen met sparenLees meer
 
 
In beroep: Eternit moet familie asbestslachtoffer lagere schadevergoeding betalenLees meer
 
 
Agrico verzendt recordaantal pootaardappelenLees meer
 
 
EU-sancties tegen Rusland rechtmatigLees meer
 
 
168 processen-verbaal en 7 waarschuwingen voor overtredingen in slachthuizenLees meer
 
 
"Trump zet stap achteruit voor Obama's klimaatbeleid"Lees meer
 
 
Bio-ingenieur Karen Remans in de wind van kruidenLees meer
 
 
'Maffia is nog steeds actief op bloemenveiling in Aalsmeer'Lees meer
 
 
Bewezen meeropbrengsten via zwavelbemestingLees meer
 
 
EC wil verbod op inzet imidacloprid, clothianidine en thiamethoxamLees meer
 
 
Bio-ingenieurs Universiteit Gent halen biobrandstof uit grasLees meer
 
 
Informatieve posters over plagen en nuttigenLees meer
 
 
Nederlandse bakkers dreigen met actiesLees meer
 
 
Producten - basis spirotetramat - toegelaten tweede toepassing tegen perenbladvlo in perenbomenLees meer
 
 
Geďntegreerde planningsproces voor ruimtelijke uitvoeringsplannen, planmilieueffectrapportage......Lees meer
 
 
Willy Naessens wil Elsegem ontruimen voor airshow Lees meer
 
 
Vanaf 80 jaar gaat het bergaf met onze erfenis, maar niet in het buitenlandLees meer
 
 
’Vergroening niettegenstaande Donald Trump’Lees meer
 
 
Graannoteringen dalen opnieuwLees meer
 
 
Zoon vindt overleden vader terug in landbouwmachine (update)Lees meer
 
 
Vogelbescherming Vlaanderen vecht tegen gesjoemel van jagersLees meer
 
 
Bart Tommelein wil burger via beurs laten delen in de winstLees meer
 
 
Slachthuis wil alsnog uitbreiden in TieltLees meer
 
 
Toch kans op een paar buitjesLees meer
 
 
Waalse Gewest neemt site Caterpillar overLees meer
 
 
Dringende geneeskundige hulpverleningLees meer
 
 
Wie vrijwilligerswerk doet, is gezonderLees meer
 
 
CBOT: tarwe en soja net in het roodLees meer
 
 
Studiedagen, vergaderingen en demo'sLees meer
 
 
Weerbericht voor de landbouwLees meer